Предимствата да готвите в чугунени съдове

Чугунените съдове за готвене се използват от векове, дори от желязната епоха. Тяхната употреба била изоставена през втората половина на 20 век заради революционните незалепващи покрития, които толкова улесняват готвенето. Тези синтетични покрития обаче крият редица рискове за здравето, доказани чрез множество изследвания по темата.

Доказано е и още, че готвенето в чугунен тиган насища в известна степен храната с желязо, което облекчава дефицита на този елемент, важен за транспорта на кислород чрез кръвта.

Кои са основните предимства на готвенето в чугунен тиган?

Задържат и разпределят топлината по-добре
Плътността на чугунените тигани е тяхната магия. Те са не просто тежки, но и чудесни в разпределянето и запазването на температурата при готвене. Това е удобно, защото при готвене на ниска температура продължително време се намалява рискът от прегаряне на ястието и се способства равномерното му сготвяне.

Чугунените съдове също не залепват
Изненадващо, но чугунените съдове сериозно конкурират останалите, рекламирани като революционни с новаторските си покрития. Можете да готвите едновременно здравословно без да рискувате ястието ви да залепва в чугунения тиган.

Можете да използвате по-малко мазнина
Чугуненият тиган е подходящ за приготвяне на здравословни рецепти, тъй като не изисква употребата на голямо количество мазнина. Можете да използвате съвсем малко олио, зехтин или масло за приготвянето на вкусните си гозби.

Няма токсични рискове
Тъй като чугунените съдове не са покрити с незалепващ или тефлонов слой, те не отделят токсични и канцерогенни съединения при нагряване. Чугунът е по-полезен и в сравнение с алуминиевите тигани, които нямат незалепващо покритие, но просто алуминият е токсичен при по-високи температури и представлява риск за здравето.

Добра инвестиция
Чугунените тигани и съдове са по-евтини, а дори цената им да надхвърля тази на някои конкурентни модели, все пак е добра инвестиция, защото чугуненият тиган има изключително дълъг срок на експлоатация. Покритието му няма да се наруши, както е при други видове тигани.

Дълготраен
Именно заради дълготрайността на плътния метал този вид тигани са на практика вечни. Те няма да се огънат или да нарушат покритието си, дори да ги чистите с телена четка или да готвите на много висока температура в тях.






 

Източник: az-jenata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fj
    Fjc
    3 0
    12:01, 19 фев 2018
    Китайците готвят в такава чудесия , нарича се " Уок "
Последни новини