Откриха връзка между ултра преработената храна и риска от рак

Мащабно ново изследване показва връзката между рака и храненето. Група учени от Франция и Бразилия публикува резултатите в The BMJ. В изследването те установили връзка между рака и консумацията на ултра преработена храна (която е претърпяла висока степен технологична преработка). 

В тази категория влизат популярните в наши дни готови и полуготови продукти на хранителновкусовата промишленост, които се срещат в изоблие във всеки супермаркет и квартален магазин - снаксове, бисквити, хляб промишлено производство, сладки десерти, солети, салами, колбаси, сухи супи, газирани напитки и т.н.

Това са стоки с високо съдържание на захар или сол, мазнини и малко витамини, микроелементи и фибри. Предишно изследване вече показа, че консумирането на такава храна увеличава риска от затлъстяване, хипертония и висок лош холестерин в кръвта.

В изследването били анализирани данните на близо 105 хил, жители на Франция от двата пола, на средна възраст 43 год. всички те поне 2 пъти участвали в онласайн абкета, в която давали нивото на потребление на 3300 различни продукти.

Тези хора били здрави в началото на изследването. По медицинските бази данни учените проследявали тяхното здравословно състояние в течение средно на 5 години. За през това време 2228 души заболели от рак.

При анализа учените взели предвид множество рискови фактори за рака -, пол, възраст, образование, наследственост, пушене, степен на физическа активност и другие.

Изводът, който правят: Редовната консумация на ултра обработана храна повишава риска за равитие на всички видове онкологични заболявания, но особено на ракл на гърдата.  При 10 % повече готова храна в диетата рискът от рак се увеличава с 12 %, от рак на гърдата - с 11 %. 

Анализът показал, че по-малко обработените продукти - например, консервировани заланчуци, сирена, прясно изпечен хляб не са свързани с риска от рак.  Пресните или минимално обработени продукти - плодове, зеленчуци, бобови, ориз, паста, яйца, месо, риба, мляко, даже намаляват риска от рак.

Авторите на изследването не знаят засега причините за откритата зависимост.  Кои са химичните вещества в ултра обработената храна, които оказват канцерогенно влияние на организма на човека предстои да се разбере.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Те
    Тенчо
    6 -1
    08:26, 21 фев 2018
    Всичките тия добавки и технологии идват от САЩ, Канада и ЕС! Всичко е законово уредено и печалбите са огромни, а също така за фарм и мед мафии!!!
  • 2
    До
    До Тенчо
    0 0
    01:52, 22 фев 2018
    Ами яж само руски храни тогава. Къде пък в Бг ядеш американски храни....😂
  • 3
    Ту
    Тудь
    0 0
    21:15, 22 фев 2018
    Демокрацията и новородените ни добри отношения със САЩ докараха рака, бедността, деца като сузанита и всичките ни неприятности.
Последни новини