Цветанов: Президентът Румен Радев изглежда притеснен и може би търси умишлена конфронтация

Президентът Румен Радев изглежда притеснен и може би търси умишлена конфронтация. Такъв анализ направи в сутрешния блок на Би Ти Ви Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията, в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Президентът изглежда притеснен и може би търси умишлена конфронтация. Притеснява се от всичко, което не може да реализира в обещанията и ангажиментите, които може би е поел, преди да бъде номиниран за президент", допълни Цветанов в коментар за искрите, прехвърчали между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев след интервю с министър-председателя миналата седмица.

Определи като "абсолютно несъстоятелна тема" въпроса за наличието на общ бизнес между премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, каквато хипотеза изказа през миналата седмица държавният глава. Цветанов определи темата като "добрата манджа, която може да бъде претоплена". Премиерът многократно е заявявал, че няма нищо общо. Като хвърляш такива обвинения, е най-резонно да сезираш съответните институции, допълни той. Попита защо президентът не говори за депутата Елена Йончева, която е била негов съветник и е имала контакти с приближен на банкера Цветан Василев.

Когато президентът няма алтернативни решения или нещо, което може да допринесе за политически облик на страната, минава към личните нападки. Това е защитната теза на хора, които нямат аргументи. Оприличавам това в политиката като завист. Нормално е ли е президентът да обижда българските народни представители, че са беквокалисти, заяви още Цветанов.

В анализ на ситуацията около шефа на здравната каса Цветанов посочи, че не смята подходът му за адекватен и посочи, че тези, които смятат, че е имало заплахи срещу Плочев е трябвало да посочат откъде идват. Същият призив отправи и здравният министър тази сутрин пред "Нова телевизия". Ананиев дори допълни, че въпросът от чисто финансов се превърнал в политически. Самият Плочев обяви вчера в ефира на Би Ти Ви, че не е получавал лично заплахи, а негов приятел му казал, че е по-добре с добро да си подаде оставката.

Цветанов обяви, че Плочев е голям професионалист, доколкото е чувал в здравните среди, но здравната каса е "сериозен административен капацитет". "Няма опасност българските граждани да не могат да се лекуват в чужбина", увери Цветанов. Според него БСП се е възползвала от тази ситуация.

По-късно министърът на здравеопазването ще бъде изслушан в парламентарната здравна комисия, после ако се наложи, може да бъде изслушан и шефът на здравната каса. След това в диалог с премиера ще се вземе решение, обясни Цветанов.

В момента нищо не налага да се пуска това писмо за актуализация на бюджета през февруари.

Конструкцията на сегашното правителство ще бъде винаги под някакво напрежение, това дава допълнителна мотивация да изпълним ангажимент за 4-годишно управление, коментира още Цветанов. В отговор на въпрос той заяви, че усещането както у обществото, така и в европейските институции и рейтинговите агенции е за стабилност в България.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини