Майки искат мандатност за директорите на градини и тестове за учителите

Обръщение към управниците и персонала на детски градини и училища в град Хасково и областта беше изпратено до медиите от името на протестиращите срещу тормоза на деца в забавачките.

Уважаеми директори на детски ясли, градини и училища, Уважаеми учители, във връзка със зачестилите случаи на агресия в детски градини, училища, социални домове и др., родители, будни граждани, бъдещи педагози, потърпевши семейства и жители на град Хасково твърдо решихме да застанем зад няколко искания за промени в образователната система, а именно:

- Въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, включително на директорите на детски ясли, градини и училища (с възможност за преизбиране). Въвеждане на методика за подбор на абсолютно всички постоянни и временни ръководители и служители в системата на образованието.

- Въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училища (и осигуряване при необходимост на адекватна психологическа подкрепа на педагогическия и непедагогическия персонал).

- Създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чиито правомощия да бъде включено и налагане на наказание дисциплинарно уволнение при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер от страна на служител в детска ясла, градина или училище.

- Въвеждане на постоянно наблюдение чрез технически средства във всички помещения на детските ясли, градини и училищата. (При съмнения за случай на агресия, записите от видеонаблюдението да бъдат изисквани от директорите на училищата и детските заведения.) - Осигуряване на адекватен брой специалисти като психолози, логопеди, педагози, социални работници и други във всички детски ясли, градини и училища.

- Промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяна на детски ясли, градини и училища (връщане на възможността родител да присъства в периода на адаптация с цел изграждане на връзка на доверие между персонала, родителя и детето и намаляване стреса за всички страни).

- Въвеждане на периодични, ефективни, задължителни обучения на служителите в детските ясли, градини и училища (практически насочени обучения, тренинги, практики за овладяване на стреса, обучения за разпознаване и реагиране при агресия и др.).

- За всяко дете със СОП да бъде осигурен помощен персонал.

- Да се разреши на родителите, при желание и възможност, да подпомагат в ежедневните дейности от чисто битов характер детските ясли, градини и училищата.

- В детските ясли и градини телевизия и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел.

- Гъвкаво и адекватно финансиране в системата на образованието във всички аспекти (отпадане на делегираните бюджети; увеличаване на финансирането за системата на образованието до 6,5% от БВП до 2021 г.; повишаване на учителските заплати до над средната работна заплата за страната).

- Оптимизиране на процедурата за учреждаване на учителски синдикати.

- Други мерки за повишаване на качеството на образователната система (тук се включват мерки като: право на ранно пенсиониране и творчески отпуск за всички педагози, помощник-педагози и възпитатели; намаляване на броя на децата в група и съответно учениците в клас; засилване на сутрешния медицински контрол в яслите и детските градини; преразглеждане на рецептурниците, по които се приготвя храната в яслите, детските градини и училищните столове).

"Със следните точки бихме искали да направим процеса на обучение и възпитание в детските градини, ясли и училищата възможно най-безопасен за физическото и емоционалното състояние на децата, учениците, възпитателите и педагозите. Смятаме, че горните четиринадесет точки биха решили голяма част от сегашните проблеми и спомогнали за това деца, учители и родители да взаимодействат успешно, безпрепятствено и в спокойна обстановка. За съжаление всичко това няма как да се случи без разбирането на сериозността на проблема от всички страни. Именно затова се обръщаме към вас, уважаеми директори, възпитатели и помощен персонал, учители - хора, натоварени с нелеката задача да обгрижвате и възпитавате бъдещето поколение", пише Десислава Иванова - организаторка на „Протеста против тормоза над деца“ в обръщение, изпратено до медиите от името на протестиращите. Недоволството на родители от цялата страна беше провокирано от разпространения видеозапис от детска градина в Бургас, на който се вижда и чува възпитателката да обижда и посяга на деца.

Позицията на родителите от Хасково ще бъде заявена на 24 февруари 2018 от 16:30 часа пред общината в областния град. "Ще покажем, че не искаме повече случаи на агресия, че искаме промяна и иновация в образователната система, както и подобряване на условията на труд за работещите в тази сфера.", пише още Десислава Иванова.

Протестът не цели уронване на престижа или авторитета на учителското съсловие. Именно на тях всички ние дължим възпитанието и образованието си. Но за съжаление в системата има кадри, неподходящи за длъжността си, кадри, крайно нехуманни и апатични. Те петнят учителската професия и нямат място в системата – това искаме да заявим заедно. Защото в 21-ви век нуждата от прояви на човечност, добротворство, емпатия и позитивизъм са крайно необходими. Примерът трябва да бъде даван в семейството, но и продължаван в институциите, в които децата прекарват по-голямата част от деня. Нищо не е едностранно.

"Вашето присъствие, редом до нас, родителите, притеснените граждани, семействата на потърпевшите деца и всички, които виждат надежда за промяна, би означавало много за абсолютно всички. Помислете дали искате да застенете зад идеята за едно възможно най-позитивно, иновативно образование, далеч от разбиранията и методиките отпреди 25-30 години, толериращи агресия от страна на персонала. Исканията ни са поставени на масата, но срещат ожесточен и нелогичен отпор! Сега имаме нужда от отстояване, съпричастност, разбиране и инициативност. Какъв по-добър пример от това родители, възпитатели, учители и всички, работещи в сферата на образованието да заявят заедно пред обществото и институциите, че е време нещо наистина да се случи и в България! Нека кажем НЕ на агресията, неадекватността, некомпетентноста и липсата на емпатия! Заедно да застанем ЗА промяна на порочните и грешни практики и методики! Присъствието на всички ви на 24.02.2018 г. от 16:30ч пред общината ще бъде ясен сигнал, че моментът за промяна е назрял.", пишат недоволстващите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    31 -1
    18:30, 20 фев 2018
    Две дечица момченце и момиченце си играят в детската градина до нас ... И както минавам момченцето вика на момиченцето "Ама п(р)утко загубена "
    ... Госпожата веднага скочи "Що го каза бе ?" ...
    а момченцето "Ами аз съм таткото ,тя е майката , а тате вика така на мама "
    • Da
      Da
      35 -2
      21:34, 20 фев 2018
      Семейството на първи ред трябва да изгради добрия и нравствен характер на децата. А не всеки да очаква лелките по градините или пък учителите да ги възпитават. А вкъщи да се държат под всяка критика.
  • 2
    Ха
    хасковлийка
    27 -18
    19:22, 20 фев 2018
    Да, да МАНДАТНОСТ - 5 години . Така е в Турция отдавна ! За да няма кръг от облагоденствани учители, близки и роднини !
    • Го
      Големи искания
      26 -4
      19:34, 20 фев 2018
      В Турция, на колко се пенсионират? Сравнявайте всички показатели! Още малко и майките сами ще си гледат децата, защото за същите пари има всякаква работа и без мандатност.
    • Чо
      Чобанина
      10 -8
      20:27, 20 фев 2018
      Добре мандатност - олсун, а какъв е проблемът една директорка да си кара 4-5 мандата - никакъв според мене.
    • Ха
      Ха ха хааааааа
      7 0
      13:00, 21 фев 2018
      На времето кмета Иванов Ви каза като искате ниски такси както в Димитровград водете децата си там като искате мандатност като в Турция бягайте там какво се мотаете тук е и го Турция
  • 3
    А
    А
    10 0
    20:36, 20 фев 2018
    - Да се разреши на родителите, при желание и възможност, да подпомагат в ежедневните дейности от чисто битов характер детските ясли, градини и училищата.

    Tази точка не е много ясно какво обхваща!
  • 4
    Ок
    Оксфорд
    3 -9
    23:42, 20 фев 2018
    Браво,колкото повече искания се постигнат,толкова... Виж коментара
  • 5
    51
    512846
    12 -1
    01:03, 21 фев 2018
    Ами такива, които стоят началници по 20 години и даже не ги пенсионират. От тях отърваване няма. Като известното Насенце в школското общежитие. От години тази жена е навършила години за пенсия, ама си седи в стола на пом.директора, за да взема големи заплати и за прави интриги, за да не я пенсионират, както си е по закон. За такива като нея законите не важат. Хванала е директора за...........носа и общежитието й е собственост заедно със служителите, които работят за нейната слава, облаги и награди. Това нахалство край няма.
  • 6
    To
    Tonich
    11 -5
    09:23, 21 фев 2018
    Да, бе, да, мандатност.... Точно се е намърдала някоя герберастка за директор и да я сменяме . Тя е дошла да векува бе . Я снаха, я братовчедка, я любовница на някой с висок пост и мандатност... Айде холам, тая власт е тяхна....
  • 7
    Ст
    странен
    5 -3
    09:34, 21 фев 2018
    И всичо това за левче на ден? Бъдете реалисти когато искате да се увеличи персонала и материалната базаа, няма как да се намалят таксите
  • 8
    На
    НАНЧО
    4 -2
    11:38, 21 фев 2018
    Тутанкамона с побелялата глава от ОУ Христо Смирненски колко още ще е директор.
  • 9
    Ва
    Ванчетото
    10 0
    13:07, 21 фев 2018
    За мандатност ли се говори? Ами да вземем г-жа Иванка Илчева- отдавна навършила пенсия/ и даже я получава/,но и заплатката си получава. Та нима тя е е иднствената,която е най-способната! А пенсионерката в ДГ 5 ,кой я държи? Г-жа Каменова! А защо??? Ами попитайте нуя! Да говорим ли за всички останали ,които наистина са на тези длъжности от повече от 20 години и назначават свои хора,по различни причини,та такива ,които не са от Хасково. И не само това- не са специалисти.Та тези хора освен да се грижат за себе си,не очаквайте да ни обучават децата.Защото даже пушат в района на градините,училищата и то през работна време. Жалко е,че всички го знаят и си траят.Жалко!
Последни новини