Бюст на Левски осветиха в село Малево, Апостола идвал в района да събира съратници

Изображение 1 от 3

    В малкото чепеларско село Малево вече има бюст-паметник на Васил Левски, открит тържествено и осветен в чест на 145 години от гибелта на Апостола. Идеята възниква преди две години, когато се поставя началото на тържествата на историческото място в с. Малево, а дарителите, спомогнали за осъществяването на тази родолюбива инициатива са десетки. Монументът е дело на скулптура с малевски корени Борис Сариков и е сътворен в ателие в град Сопот. На 19 февруари беше бе осветен от отец Аролски, а след това беше отрупан с първите венци и цветя в знак на признателност към паметта на Апостола. Церемонията завърши с културна програма в изпълнение на самодейците при НЧ „Отец Паисий-1909“, НЧ „Родопска искра 1880“, НЧ „Алеко Константинов 1880“ и учениците от ОУ „Цар Симеон I“.

    Причината в селото да бъде издигнат паметник на великия българин е историята на Ропката, която е свързана с идването на Левски в селата Малево, Орехово, Павелско и Хвойна. Старите малевци твърдят, че Левски е бил в селото през 1871 г., за да провери дали в него има почва за организиране на революционен комитет. Свещеникът Васил Згуровски и учителят Костадин Даскалски са заподозряни в „комитлък” покрай Априлското въстание, но никой не знае в какво точно се изразява тяхното участие. Години наред без почивка, Апостолът на свободата обикаля из българска земя. С всичките двигателни сили на онзи духовен кипеж, търси места и хора за комитети. Историографите му обаче не го търсят в най-голямата и населена планина - Родопите. А и тук има разкази за неговите обиколки, един от тях е на пловдивския общественик и учител Георги Крумов, който е бил водач на Левски в селата на Ропката - Павелско, Хвойна, Малево и Орехово.

    Георги Шоков разказва за посещението му в Райково, Широка лъка и други села в района, а асеновградският вестник "Родопско ехо" на 7 февруари 1937 г. пише, че по разказа на бившия игумен Никифор, манастирът "Св. Петка Мулдавска" е бил посетен от Дякона, който съставил комитет. Преди повече от двадесет години в този манастир - до скривалището му, се появи надпис: "Апостола в нашия край - Асеновград, Новаково, Горнослав, Патриарх Евтимово, Златовръх, Яврово, Павелско, Малево, Червен". Надписът е бил сложен от Славчо Кисьов, историк от с. Бачково.

     Паметникът е издигнат от малевци в знак на почит към героизма на дякона и като благодарност към неговите съратници от селата на Ропката.

    На празничната церемония по откриването му присъстваха Славка Чакърова - кмет на Община Чепеларе, Виолета Бакалска – кмет на с. Малево, народния представител - Дора Янкова, Адриян Петров – зам.-областен управител на Област Смолян, Росица Черпокова – председател на ОбС-Чепеларе, Пантелей Мемцов – зам.-кмет на Община Чепеларе, жители и гости.

    СмолянБГвестинет

    Коментари в сайта

    Последни новини