Доктор: Студеното време е здравото време, водете децата навън

Младите родители не трябва да се страхуват от студеното време, а трябва да каляват своите деца, да използват чистия въздух и да ги извеждат по-често навън. Студеното време е здравото време, когато вирусите и бактериите не могат да живеят, подчерта в интервю за Дарик един от най-добрите неонатолози в България д-р Радка Масларска, която завежда Отделението по неонатология в столичната болница „Токуда”.
 
„Родителите трябва да каляват своите деца, да използват чистия и хубав въздух и да извеждат своите деца, по-често да бъдат навън. Когато времето позволява и на една майка ѝ е приятно да излезе навън и да се разхожда, тогава това ще бъде добре и за самото дете. Така че моето пожелание към младите родители е да не се страхуват от студеното време. Затварянето вкъщи не е решение. Когато времето е студено, това е здравото време. Тогава вирусите и бактериите не могат да живеят, така че родителите да извеждат своите деца в парка, в планината, на терасата дори, ако времето е лошо. Детето да бъде облечено, но да диша чист въздух“, посочи д-р Масларска.

Тя добави, че недоносеността на новородените често продължава да тревожи и дори шокира българските родители, заради което те дори избягвали да споделят с близките си, че детето им е недоносено.
 
Родителите все още не могат да възприемат и са шокирани, когато се случи преждевременно раждане. Все още битува това да се срамуват, че са родили недоносено дете, понякога дори да не казват на близките си с цел да не ги тревожат. А това е допълнително емоционално напрежение“, каза д-р Масларска.

„Все повече правим опити всички неонатолози в цялата страна да работим с родителите. Това, че са родили детето преждевременно, не трябва да вменява някаква вина на тях самите. Има понякога причини, които не зависят от тях. Много от инфекциите, които могат да доведат до преждевременно раждане при бременната жена могат да протичат дори без симптоми или като леко неразположение, но това да доведе до пукване на околоплодния мехур и до започване на раждането. Понякога има и акушерски причини. Така че родителите не трябва да имат притеснения и да усещат вина“, каза още д-р Радка Масларска.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини