Пестим опашките в КАТ, ако купуваме кола на старо от Хасковско

Електронна система за обмен на данни за регистрация на автомобили стартира между МВР и Нотариалната камара. Чрез нея от петък миналата седмица служителите на МВР в реално време получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната.
Въвеждането на информационния портал „Единство“ - за свързаност между МВР и нотариусите, става след промените в Закона за движение по пътищата.
Системата обаче ще се използва само при сделки с вече регистрирани пътни превозни средства у нас. Улеснението за гражданите е, че регистрацията на автомобила ще става веднага след подписване на договора и те няма да губят време в КАТ. Това обаче важи само ако адресните регистрации на страните по сделката са в един и същ регион, и не се налага смяна на регистрационния номер на автомобила, има сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и преминат годишен технически преглед. Така регистрацията се извършва електронно и новият собственик трябва да отиде в КАТ само да си получи свидетелството за регистрация. Според промените може и този ангажимент да отпадне. Предвижда се възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на талона, а новият собственик да си го получи по пощата. Услугата обаче може да се извършва единствено от нотариус, притежаващ електронен подпис.

Досега при продажба на кола старият и новият собственик удостоверяваха смяната на собствеността. След това трябваше да се представят документи пред КАТ, за да се вземе нов талон, а чакането по опашки пред няколко гишета отнемаше почти цял ден.

С въвеждането на електронната връзка ще се намали потокът на чакащите по гишетата в КАТ, смятат търговци на коли от Хасково.

От петък до днес на обяд няма възползвали се от нея хасковлии, казаха от КАТ-Хасково. През миналата година обаче промяна на собственост имат 10 704 превозни средства, като 1014 от тях са фирмени, останалите са на физически лица.

Според предварителни данни административните облекчения ще бъдат в полза на 350 000 души годишно в страната.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ах
    ахааа
    3 0
    21:28, 27 фев 2018
    хората отдавна го правят тва ама
  • 2
    Бе
    Без заклинания, моля!
    12 -1
    22:07, 27 фев 2018
    Ако си запазвахме номерата, можеше и от цяла България да купуваме, но нали някой трябва има далавера с тенекии и болтове.
  • 3
    Ка
    Катя
    11 -1
    08:07, 28 фев 2018
    В Гърция не сменят номерата даже да си купил колата от друг ном (окръг). Но тука да, далавера да има! Няма да е така лесно както е описано. Пак ще създават проблеми, щото трябват парички.
  • 4
    Да
    ДАИ
    6 -1
    09:59, 28 фев 2018
    Ало Писачеватааа,ти си трай там,че нещо много ти порасна работата и доста се наду,но скоро от НАП ще ти поорежат крилцата за доходчетата.
Последни новини