Задържаха заподозрян за убийството на журналиста Ян Куциак

Заподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак беше задържан в Словакия, предаде ТАСС.

Полицията е извършила обиски в домовете на лица, отдавна заподозрени за разпространение на наркотици. Обиските са извършени близо до селището Велка Мача, където са убити журналистът и приятелката му. Задържан е заподозрян, за който се предполага, че е свързан с убийството.

Конфискувани са 160 г от наркотика перветин, хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза. Началникът на националната полиция Тибор Гашпар уточни, че е рано да се каже дали убийството е извършено с конфискуваното оръжие.

Основната версия за убийството на журналиста, работил за братиславското онлайн издание Aktuality.sk, е разправа на италианската мафия Ндрангета. Куциак е подготвял материал за дейността на престъпната групировка в Словакия и връзките й с властите на страната.

След като по-рано през деня министърът на културата на Словакия Марек Мадярич подаде оставка заради убийството на разследващ журналист, двама високопоставени чиновници съобщиха, че се оттеглят от постовете си, тъй като са споменати в последната статия на Ян Куциак. Това са Вилиам Ясан, секретар на Съвета за национална сигурност, и Мария Трошкова, съветничка на премиера Роберт Фицо, предаде Ройтерс.

Ясан и Трошкова твърдят, че нямат нищо общо с убийството на журналиста, който пише за тях, че преди да навлязат в политиката, са били свързани с италиански бизнесмен. Куциак не посочва, че те са извършили нещо нередно, но призиви за тяхната оставка отправиха правосъдният министър Луция Житнянска и представители на опозицията.

В края на миналата седмица 27-годишният журналист и приятелката му бяха намерени застреляни. Полицията каза, че по всяка вероятност убийствата са свързани с професионалните занимания на младия мъж, припомни Ройтерс.

Заради кървавата разправа, разтърсила словашкото общество, хиляди хора излязоха тази вечер на протест в столицата Братислава, свикан от опозицията, съобщи Асошиейтед прес.

Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ИТ
    И тия нещо ги тресе
    0 0
    14:50, 1 мар 2018

    И тия ги тресе, но поне излизат да кажат, че не са съгласни

Последни новини