МОСВ предупреди за покачване на нивата на Арда и Марица

MОСВ предупреждава за очаквано покачване на речните нива в цялата страна след обилния снеговалеж и очакваното снеготопене в следващите дни.

От следобедните часове на 2 и 3 март ще започне повишаване на температурите и частично снеготопене в комбинация с валеж от дъжд и сняг и се очакват повишения на речните нива. Това гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, предупреждават от Министреството в отворено писмо.

В тази връзка е необходимо всички отговорни институции да предприемат превантивни действия и да създадат организация и координация за недопускане на потенциален риск от наводнения.

Ще се повишават нивата на реките Марица, във водосборите на река Арда и притока ѝ Върбица, както и в долните части от водосбора на Струма и притока й Струмешница, където има ниска вероятност за поройни наводнения.Очакват се по-високи води и на р. Айтоска, в долните части от водосборите на Тунджа.

Системите за ранно предупреждение прогнозират достигане на нивото на жълтия праг на предупреждение за реките:

р. Тунджа при Елхово в обедните часове на 3 март, на р. Черна при Смолян – във вечерните часове на 2 март, р. Ардинска при Ардино – през нощта на 2 срещу 3 мартр. Върбица при Златоград – във вечерните часове на 2 март.

Със запълване над 90% са язовирите: „Йовковци“, „Камчия“, „Среченска бара“, „Ясна поляна“, „Боровица“, „Студен кладенец“, „Пчелина“ и „Тича“.

Вече са предприети мерки за освобождаване на обеми, с цел поемане на очакван приток чрез работа на ВЕЦ, на места се прави и контролно изпускане на водите.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ра
    Ракита
    3 0
    21:46, 1 мар 2018
    Кое ли ще е това "Екоминистрество" ?
  • 2
    Ве
    Веко
    1 0
    09:12, 2 мар 2018
    Ехааа, късмет за крадците - сега ще отклоняват вниманието от мега далаверата Гинка-ЧЕЗ с наводненията, ще има щедрост...
Последни новини