Няма опасност от преливане на водоеми в региона на Хасково

В региона на Хасково засега няма опасност от преливане на реки и язовири. За това увери шефът на местната служба Напоителни системи Георги Латев.

В отворено писмо в четвъртък Министерството на околната среда и водите предупреди за повишено внимание към нивата на големите реки на територията на цялата страна, в това число на Марица и Арда.

Някои от арендаторите на язовири в района на Хасково също изразиха опасения, че водоемите са със слой лед, образувал се от ниските температури през последните дни, който ще се окаже вероятно проблем при настоящото покачване на температурите и снеготопенето.

„Ситуацията към този момент е абсолютно нормална в региона на Хасково. Реките са под средното ниво за сезона.“, посочи шефът на Напоителни системи. Той коментира, че действително има обледяване на някои от язовирите, но само частично, така че не очаква и там да има проблеми. В язовирите има достатъчно свободен обем, който да поеме водата от топящия се сняг. Под непрекъснато наблюдение е яз.Тракиец, чийто капацитет е изпълнен на половина. Там свободният обем е 50 млн.куб., което е напълно достатъчно, за да нямаме притеснения, посочи още Латев.

Красимра Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    .
    .
    4 0
    12:04, 2 мар 2018
    добре благодаря
  • 2
    Jo
    John
    4 0
    12:16, 2 мар 2018
    образователна статия как се образУва лед;
    Краси, поне името си пиши без грешки, че срамота!
  • 3
    Ки
    Кичка
    4 0
    12:45, 2 мар 2018
    вярно ли ледът се е образОвал. това е феноменално. браво на леда и малко на ниските температури все пак.

Още новини

Последни новини