Оттеглиха Истанбулската конвенция. Преглед на печата

Сделката за ЧЕЗ остава водеща тема за всекидневниците.

"Засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "ЧЕЗ-България". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР. Цацаров припомни, че такава проверка вече се прави от компетентните органи - ДАНС и НАП. Държавното обвинение обаче започва работа по другото искане на БСП - да провери как е бил приватизиран държавният дял в електроразпределителното дружество.

Ако ДАНС и НАП открият каквито и да е било нарушения, включително и данни за престъпления, прокуратурата ще бъде сигнализирана, обясни Цацаров. "Но да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че преди време беше воден такъв дебат относно възможността на прокуратурата да проверява търговски сделки, включително и сделки от този характер. Тоест, ако сега това искане бъде изпълнено, това означава прокуратурата да разпореди на същите тези органи - НАП и ДАНС същата проверка, която вече им е разпоредена. Ако тези органи открият закононарушения са длъжни да сигнализират прокуратурата", каза той, цитиран от БГНЕС..." - в. "Сега".

"Ще се извърши проверка по искането от сигнала на БСП за приватизацията на ЧЕЗ - вече тече за средствата на купувача на дружеството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти за сигналите на БСП за ЧЕЗ, предаде "Фокус". "Сигналът е постъпил вчера. Той се състои от две части. Първата представлява едно изречение, в което се настоява прокуратурата да провери произхода на средства на купувача на ЧЕЗ. Втората е малко по-обемна. В нея се настоява прокуратурата да провери всички сделки, които са довели до приватизацията на ЧЕЗ. По отношение на първата част или първото изречение, с което се претендира да бъдат проверени всички средства, с които купувачът на ЧЕЗ разполага, бих казал следното: такава проверка в момента се върши. Тя се върши по разпореждане на министър- председателя и от ДАНС и от органите на НАП. Следователно механизмът е, ако те открият каквито и да е нарушения, включително и данни за престъпления, естествено е, че ние ще бъдем сигнализирани. Да бъде извършвана проверка от наша страна и по отношение на сделката, мисля, че такъв дебат бе воден", коментира Цацаров. По думите му, ако сега това искане бъде изпълнено това означава прокуратурата да разпореди същата проверка на същите органи." - в. "24 часа".

"Чешкото дружество ЧЕЗ е предлагало няколко пъти на българската държава да стане част от сделката за продажба на българските му активи, но управляващите са отказвали неколкократно. Това казва вицепрезидентът на борда на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач в интервю за чешкия вестник "Лидове новини". Той дава като пример в подкрепа на твърдението си "публикации от български вестници например от май 2017 г." и свързва атаката срещу компанията (наричана от интервюиращия го журналист "шантаж") с международния арбитражен иск на ЧЕЗ срещу България, който - ако бъде удовлетворен - може да достигне 15 милиарда крони или 500-600 милиона евро. Плескач, който отговаря за задграничните операции на ЧЕЗ, не уточнява кои публикации има предвид, нито кога точно компанията му е отправяла предложения към българските власти. Въпросът за евентуалното участие на правителството в София в сделка за продажба на българските активи на ЧЕЗ се появява, докато Плескач обяснява как дружеството е стигнало до идеята, че трябва да се раздели с тях. "По време на 2016 г. до нас се обърнаха няколко кандидати. Обяснихме и, че сме благодарни за интереса, но "ЧЕЗ груп" не може просто така да продаде подобни активи. Че ако решим да продаваме, ще преминем през процедура," продължава представителят на компанията. По думите му в края на същата година и началото на 2017-а всички са знаели за процеса на и в началото е имало девет участника - компании, базирани в България (не се уточнява кои) с български мениджъри като представители, участващи в разговорите. Към този момент българското правителство е било информирано, добавя той. По думите на Плескач подборът е продължил независимо от реакцията на българската държава, отказала да участва, а списъкът с потенциални купувачи е намалявал, докато останали двама, единият - "Инерком България", "известен от септември миналата година." "Всички знаеха за "Инерком" - компания, която не е най-голямата на българския пазар, (но) от друга страна управлява сравнително голям брой фотоволтаични централи, не е без име и история." Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова в момента е в Прага за няколко дни, за да обсъди с ЧЕЗ подробности около сделката, припомня "Лидове новини". Изданието представя Плескач като един от основните преговарящи с Върбакова по случай, "причинил буря от емоции" и застрашил "бизнес за милиарди долари... със сложни политически игри". В интервюто си с вестника Плескач защитава модела на финансиране, предложен от Върбакова, и добавя, че документите на руско-грузинския бизнесмен, свързан със сделката, са изрядни." - в. "Дневник".

"Правителството никога не е водило война с който и да било бизнес - малък, голям, чужд или български, още повече такива емоционални категории като отмъщение.
Това каза пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. На правителствата "Борисов" 1, 2 и 3" предложение от ЧЕЗ към държавата не е правено, каза в коментар на интервюто на Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на ЧЕЗ. Енергоразпределително дружество не се купува, както се купува автомобил, велосипед или мотоциклет, заяви Дончев. "Това се прави с писмо. Аз подобно писмо не съм чел и не съм виждал. Ако подобно предложение е правено в други правителства, служебни, това на Орешарски, това е съвсем друг въпрос, но ще се провери", каза още вицепремиерът.
Дончев коментира и протестите във връзка със сделката: "Не очаквайте от мен да бъда дотолкова дебелокож да подценявам която и да е форма на обществено недоволство, особено когато е под прозорците ми, макар че в конкретния случай това си беше изнесено заседание на парламентарната група на левицата, плюс приятели. Разбира се, всеки има право да организира протести, включително политически, какъвто беше днешният. Ако нещо ме притеснява, това е по-скоро радикалната реторика, свързана с послания против ЕС. Ако продължаваме така, скоро въпросът няма да е даже кой да управлява, а ще може ли изобщо да се управлява, защото се получава така, че опозицията системно унищожава целия инструментариум на държавността, с който могат да се правят политики"..." - в. "Труд".

В. "Стандарт" помества коментар за протестите на БСП и АБВ на Евелина Славкова от агенция "Тренд": "Пред Министерски съвет вчера се проведоха протести, които понапълниха площада. Някои ги нарекоха хибридни заради различията между участниците. Първото нещо, което трябва да се каже за тези протести обаче е, че те нямат автентичен характер. Видя се, че в голямата си част хората бяха докарани с автобуси от провинцията като организацията беше дело на БСП. Социалистическата партия се опитва да използва темата за тока, за сделката за ЧЕЗ, защото си дава ясна сметка, че българите разбират много добре, когато им се говори по въпроси, които ще се отразят на джоба им - увеличаване цената на водата, тока и т.н. В някаква степен е нормално опозицията да се възползва от това. Може би БСП се опитват да събудят в обществото аналогия с протестите през 2013 г. Но между това, което наблюдавахме в сряда и шествията от 2013 г. няма как да търсим аналогия. Трябва да припомним, че към момента не се коментира повишаване цената на тока. Така че заиграването със страховете на хората в тази насока може да доведе до трупане на някакъв политически капитал, но в същото време това носи и много негативи. Проблемът за БСП е, че в този случай не е опозиция, която предлага качествена промяна в контекста на политики и аргументи, а борави с езика на популизма. Не казвам, че не е нормално Корнелия Нинова и партията й да търсят различни алтернативни начини да показва своята опозиционна роля. Трябва да имаме предвид обаче, че това създава едно друго усещане - а именно, че БСП не може да бъде опозиция през аргументи, през ясни критики към определени политики, а по-скоро се опитва да стъпи на платформата с викане "Мафия", "Долу правителството" и такъв тип лозунги. От друга страна БСП се опитва да яхне един еклектичен протест, обединяващ недоволство едновременно срещу Истанбулската конвенция, ЧЕЗ и т.н. Трябва да се отбележи, че протестът срещу Истанбулската конвенция идва в деня, в който Министерския съвет я изтегля и тя вече не стои на дневен ред за ратификация в парламента. Безспорно е добре опозицията да бъде силна, за да може да коригира грешките на управляващите Всяко правителство има нужда от силна опозиция, а българското общество печели, ако има такава. Ще следим социологическите данни и ще видим дали по един или друг начин тези протести ще имат някакъв ефект. Това, което по-скоро мога да кажа като анализатор, е, че те няма да се отразят върху нагласите на електората. Причината вече я обявих: тук не говорим за някакви автентични протести, в които хората спонтанно се включват и излизат по улиците. А за събрани и докарани с автобуси за целта групи. Азбучна истина е, че всяко усещане за режисиране на протести по-скоро води до негативи..."

Вестниците в четвъртък продължават да следят и развитието по Истанбулската конвенция.

"Борисов: Съобразяваме се с народа за Истанбулската конвенция "Избрани сме от народа и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени", това написа във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. Той сподели и видео от днешното заседание на Министерския съвет, където бе прието решението да се оттегли Истанбулската конвенция. "Tака, както звучи, така и правителството го прие. Имаше много тежки реакции и се насадиха огромни страхове. Като се произнесе Конституционния съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера", пише още Борисов." - в. "24 часа".

"И така, край на бурята, която предизвика в обществото Истанбулската конвенция. Нейната кончина може да се каже беше предизвестена и и най- сетне оповестена с решение на правителството в навечерието на един от най- хубавите празници- 8 март. Свидетели бяхме на странно явление- двама върли политически врагове, бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев и сегашният министър председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, първоначално едногласно се обявиха в защита на Истанбулската конвенция и нейната ратификация. И двамата изтъкваха буквално едни и същи аргументи. Според Станишев, гласът на разума и човещината в последните дни е бил засенчен, а вместо това се леело "хейтърство и омраза". "Дебатът излезе извън контрол и популистките гласове подеха една изкривена и фалшива дискусия", каза лидерът на ПЕС. Според Бойко Борисов, явно подведен от някои свои министри, критиците на конвенцията явно не я били прочели или разбрали правилно. "Ние явно не обяснихме достатъчно. Сега ще обясняваме повече, ще четем повече, ще разкажем за какво става въпрос", разсъждаваше премиерът. По време на неотдавнашното си посещение в Давос той беше по-конкретен: "В Истанбулската конвенция става въпрос за насилие над жени и деца. Популистите грешно подведоха обществото". И по повод идеята на БСП за референдум за ратификацията, предложи "ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан - "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България. "Популистите" обаче бяха прочели конвенцията и пояснителния доклад към нея, и изтъкваха, че не са против насилието над жените, за което се споменава в нея, а против прокарваната джендър идеология. Въпреки това клеймото, че са "популисти или дебили", беше лепнато на всички тези, които бяха против ратификацията на Истанбулската конвенция, независимо от това какви аргументи излагаха. Всичките академици, професори, интелектуалци, политици, главите на църквата и мюфтийството. "Може да сме най- бедни в Европа, но не сме дебили", опъна се обаче бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков. Все пак понятия като "джендър" и "трансполови личности" никога не са били част от историята, културата и лексиката на българския народ. Известният журналист и един от най-добрите преводачи от английски език Димитри Иванов написа: "Аз съм професионален преводач, десетки книги преведох, но не мога да преведа конвенцията, понеже не я разбирам, а не мога да преведа нещо, което не разбирам". Може да разберем неловкото и трудно положение, в което се озоваха бившият и сегашният премиери. Сергей Станишев е председател на ПЕС и там го пекат на бавен огън, че той като шеф на европейските социалисти не може да наложи даже на своята партия, която до вчера е оглавявал, да подкрепи конвенцията? Току виж не го преизбрали на следващия конгрес..." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също, че занапред ще се отнемат научни звания при установяване на плагиатство.

"Комисия по академична етика към Министерството на образованието и науката (МОН) ще проверява за плагиатство, конфликт на интереси и недостоверни научни данни кандидатите или придобилите научна степен, съответно доктор, доктор на науките, доцент и професор. Това предвижда новият Закон за развитието на академичния състав в България, който бе приет на второ четене от ресорната парламентарна комисия днес. Съставът на комисията ще е от петима членове - председател, юрист и трима членове със степен доктор. Не е известно как ще се избират те. При доказване на плагиатство по време на кандидатстване за научна степен министърът на образованието ще може да спира процедурата. При доказване на такова след придобиването й ректорът на съответния университет ще я отнема, както и ще отстранява лицето от съответната академична длъжност. За наличие на конфликт на интереси ще се смята частен интерес между кандидат за научна степен и член на научното жури. При доказването му изпадналите в конфликт на интереси няма да могат да участват в научно жури в следващите три години..." - в. "Дневник".

"Професорските титли ще се отнемат при доказано плагиатство Петър Николов окачестви промените като революционни. Години наред за тях имаше сериозен отпор. Лицата, за които се установи плагиатство или недостоверност на данните в представените научни трудове, ще се освобождават от академична длъжност и ще се отнемат научните им степени. Въпросните "доценти" и "професори" освен това занапред повече няма да могат да кандидатстват или да заемат подобна длъжност в своя или друг вуз. Това решиха депутатите от парламентарната просветна комисия, които вчера приеха на второ четене дългоочакваните промени в закона за развитие на академичния състав. Оказа се, че основната част от текстовете са били приети на изнесени заседания на комисията във Велинград през февруари. Вчера бяха гласувани последните останали текстове, касаещи плагиатството. Промените бяха окачествени като революционни от зам. просветния министър Петър Николов, защото за първи път въвеждат задължителни минимални изисквания за кандидатите за академични степени и длъжности. Въвежда се и ред за установяване на плагиатство, какъвто досега липсваше, поради което подобни случаи не можеха да бъдат установявани и санкционирани. Според приетите промени към министъра на образованието се създава комисия по академична етика, която ще разглежда сигнали относно нарушения при провежданите процедури за присъждане на научни степени или заемане на академични длъжности. Тя ще се състои от петима членове, един от които е юрист. Председателят й и трима от членовете й ще са представители на 4-те научни области, предложени от висшите училища. Те ще са хабилитирани лица, притежаващи степен доктор и с най-малко 10 г. стаж по специалността. При установяване на недостоверни данни, плагиатство или друго нарушение просветният министър ще издава заповед за прекратяването на процедурата. При системни нарушения при провеждане на процедурите за научни степени и академични длъжности, което значи над 3 нарушения, министърът ще предлага дори отнемане на програмната акредитация на съответното висше училище, решиха депутатите. Ректорът на съответното висше училище пък ще отнема научната степен на провинения си колега и ще го освобождава от академична длъжност. Ако самият ректор е уличен в плагиатство, какъвто случай има във Варна, то санкцията за него ще се налага от председателя на общото събрание на вуза. Според новите текстове плагиатството ще се наказва без давност, по всяко време, по което се установи..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини