Язовири преливат, бедствено положение във врачански села. Преглед на печата

"Дума':

Язовири преливат, бедствено положение във врачански села

Заради преливащи язовири вчера бе обявено бедствено положение в три врачански села. Част от жителите им бяха евакуирани по заповед на кмета на община Хайредин Тодор Алексиев. Това са селата Рогозен, Бързина и Ботево. Причината е създалата се тежка обстановка от снеготопенето и изпускане на водни количества от каскадно разположени язовири. Всички язовири в района са пълни.

Кметът алармира, че преливникът на язовир "Рогозен" е силно увреден. Въпреки че водата в него не е много, има опасност преливникът да се откъсне, това ще доведе до препълване на язовир "Бързина", който също се източва. Язовирите са част от каскада от 15 водоема.

Всички язовири в Търговищка област се изпускат контролирано, като особено внимание се обръща на най-големите водоеми - "Ястребино", "Съединение", "Бели лом" и "Каваците" край Попово.

Междувременно от "Напоителни системи" са поискали контролирано изпускане на язовир "Тича" през основния изпускател. Причината е надвишеният контролен обем на язовира. Засега в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места са били информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

Статистика. 

"Сега":

124 000 са регистрираните оръжия за самоотбрана

358 хиляди са регистрираните огнестрелни оръжия у нас, собственост на граждани. Това заяви пред БНР инспекторът в служба Контрол на общоопасните средства в Националната полиция Иван Джерахов.

Огнестрелните оръжия, които са регистрирани за самоотбрана, са 124 хиляди. Близо 175 хиляди оръжия са собственост на ловци.

В България 208 хиляди души имат разрешение за носене на оръжие. Отделно в страната има малко над 35 хиляди регистрирани огнестрелни оръжия, собственост на юридически лица.

ЧЕЗ.

"24 Часа":

Никой министър не признава да е отказвал офертата от ЧЕЗ към държавата

Нито един министър на енергетиката през последните години, откакто се заговори за изтегляне на ЧЕЗ от България, не признава да е имало оферта към държавата да изкупи бизнеса на компанията.

В четвъртък от централата на фирмата в Прага на официално запитване на "24 часа" отговориха, че са предлагали на българско правителство държавата да изкупи активите, но офертата е била отказана. Това се е случило миналата година. От дружеството обаче не уточниха към кого конкретно е било отправено предложението и точно кога е станало.

През февруари 2017 г. "24 часа" написа, че на най-високо ниво у нас е бил обсъждан план държавата да изкупи активите на ЧЕЗ у нас. Това се случва по време на служебното правителство на Огнян Герджиков. "24 часа" попита вчера тогавашния енергиен министър Николай Павлов дали е идвала оферта от ЧЕЗ. "По време на мандата ми като служебен министър такова предложение не е постъпвало. Не са провеждани дори разговори или каквато и да е друга комуникация по такава тема", заяви Павлов.

За предложение от ЧЕЗ към държавата за сделка отрече и Драгомир Стойнев, който бе министър на енергетиката в правителството на Пламен Орешарски.

Ако ЧЕЗ се продаваше, докато бях министър, държавата щеше да го купи, заяви в парламента Стойнев. Изказването му бе по повод декларация на ГЕРБ, че по време на управлението на БСП с премиер Орешарски шеф на отдел в ЧЕЗ е предлагал двукратно на енергийния тогава министър Стойнев българското правителство да изкупи компанията обратно.

Ако през 2013-2014 г. имаше официална оферта и официални разговори, досега щяха да ги извадят от самото министерство. Да не се поддаваме на слухове и манипулации, с които да се захранва любопитството на хората, призова Драгомир Стойнев.

Избор. 

"Монитор":

Пламен Георгиев оглави новата комисия "Антикорупция"

Пламен Георгиев, който досега оглавяваше КОНПИ, застава начело на новата комисия "Антикорупция". Това реши парламентът след близо два часа дебати около двете кандидатури - тази на Георгиев, издигнат от ГЕРБ и патриотите, и тази на Николай Николов, номиниран от БСП.

Юристът Пламен Георгиев бе избран с внушително мнозинство от 148 гласа, само 66 бяха против, а едва 4-ма се въздържаха. Зад него застанаха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". БСП очаквано подкрепиха своя кандидат, като Николов успя да събере одобрението само на 79 народни представители, 62 бяха против, а 73-ма се въздържаха.

По време на дебатите се развихри спор кой от двамата кандидати е зависим и кой не от партията, която го издига.

Веднага след избирането си Пламен Георгиев заяви пред медиите, че е разочарован от принизяването на дебата и политиканстването на негов гръб. Той обеща сериозна борба с корупцията и бързи резултати още следващите няколко седмици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини