Кокинов: Хората не усещат държавата зад себе си

Хората не усещат държавата зад себе си и за това се опитват да вземат правосъдието в свои ръце. Това каза в сутрешния блок на БНТ адвокатът и бивш столичен прокурор Николай Кокинов по темата за границата на неизбежната отбрана.

Идеята за промени в Наказателния кодекс възникна след убийството в Пловдив, при което д-р Иван Димитров застреля Георги Джевизов при опит за грабеж.

Първоначалната версия беше, че лекарят е нападнат в дома си и се е отбранявал, по ко-късно стана ясно, че той е дебнел дошлия да краде в дома му Джевизов. При последвалото обществено недоволство заради ареста на лекаря възникна въпросът за дефиницията на термина "неизбежна отбрана".

"В малките населени места има гигантски дефицит на справедливост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрекъснато на подобен тип посегателства и понеже не усещат, че някой разкрива тези престъпления, понеже не усещат, че някой ги наказва, хората се опитват да вземат нещата в свои ръце, което не е най-добрата идея в една нормална европейска демократична държава. Според Кокинов в това е проблемът. Сам по себе си в Наказателния кодекс института на неизбежната отбрана е пределно ясно разписан, обясни той.

Кокинов допълни, че законът достатъчно ясно дава възможности за маневри както на защитата, така и на обвинението - баланса трябва да го намери съдията.

Според зам.-председателя на парламента и също адвокат Явор Нотев посегателствата станаха твърде много, няма как да очакваме пасивно поведение от жертвите на подобни престъпления.

"В закона има изричен текст - там пише, че при превишаване пределите на неизбежна отбрана поради уплаха и смущение, деянието не е обществено опасно. Тоест такъв гражданин, който е защитил поради уплаха и смущение с прекомерно интензивно отблъскване - увредил е нападателя, той може да бъде оправдан", каза Нотев.

Той призова хората да се съобразяват, защото правата им да се защитават не са безкрайни или поне не са такива, че няма да им осигурят едно безоблачно бъдеще.

Припомняме, в сряда по време на заседанието на Министерския съвет бе решено да се създаде работна група за промени в Наказателния кодекс, която да прецизира текстовете за неизбежната самоотбрана. Премиерът Бойко Борисов призова промените да се правят много внимателно.

В четвъртък във Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов имаха близки позиции - и двамата бяха еднакво критични към корекции по спешност в Наказателния кодекс. ВСС реши да не изпраща свои представители в тази работна група.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    12345_1520589345
    3 -1
    11:55, 9 мар 2018
    Не само, че не я усещат зад себе си, но и държавата упражнява репресия спрямо гражданите си.
  • 2
    Да
    Да бе
    3 0
    16:01, 9 мар 2018
    Коки, аз пък държавата я усещам много яко отзаде. Гледам да не мърдам много, че влиза още по-навътре.
Последни новини