За първи път e намерен в диамант минерал от долната мантия на земята

За първи път учените откриха калциев силикат перовскит (CaSiO3) на повърхността на Земята.

Това може да е четвъртият най-разпространен минерал на Земята, но никога преди това не е виждан от човешките очи в природата - защото на по-плитко от около 650 километра става нестабилен, обяснява ScienceAlert.

Как е успял да се запази стабилен на повърхността? 

Минералът се е запазил в малък диамант. Скъпоценният камък е открит на по-малко от километър дълбочина в земната кора в диамантената мина Кулинан в Южна Африка.

Докладът на екипа е публикуван в списание Nature.

"Никой никога не е успял да запази този минерал стабилен на повърхността на Земята", коментира геохимикът Греъм Пиърсън (Graham Pearson) от Университета Албърта.

"Единственият възможен начин за запазване на този минерал на повърхността на Земята е, да е хванат в неподходящ контейнер като диамант".

Учените са изчислили, че силикатните перовскити съставляват до 93% от долната мантия на Земята, но CaSiO3 остава хипотетичен до този момент. Сега, когато учените имат в ръцете си този минерал, те най-накрая ще могат да го изучат по-подробно.

Диамантът, в който е намерен, е само 0.031 милиметра, но е суперрядък екземпляр.

Повечето диаманти се раждат много по-близо до повърхността на Земята, на дълбочина между 150 и 200 километра. Но този диамант вероятно се е формирал на дълбочина около 700 километра, твърдят изследователите.

На тази дълбочина налягането е около 240 000 пъти на атмосферното налягане на морското равнище.

Това мощно, смазващо налягане, което е формирало диаманта, уловил в себе си CaSiO3, създавайки стабилна кутия за минерала и предотвратявайки деформирането на кристалната му решетка, докато диамантът се придвижва към повърхността.

Откритието вече разкри впечатляваща информация за формирането на мантията на Земята.

"Диамантите предоставят наистина уникален начин да видим това, което е вътре в Земята", отбелязва Пиърсън.

"И специфичната композиция на перовскита в този диамант много ясно показва рециклирането на океанската кора в най-долната мантия на Земята и дава основно доказателство за това, което се случва със океанските плочи, докато се спускат към дълбините на Земята".

Изследователският екип полира диаманта и извърши спектроскопски анализ, за ​​да потвърди, че вътрешността му е наистина неуловимият CaSiO3. В следващия етап на изследването учените от Университета на Британска Колумбия ще работят, за да научат повече за възрастта и произхода на минералното включение.

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини