26 °C

Ваксинират 6-годишните скоротечно заради изтичащ срок на препарата Тетраксим

Ако тези дни са ви спешили от детската градина да реваксинирате детето си с Тетраксим, не изпадайте в паника. Бързането си има обяснение.

След множество сигнали от Хасково и Димитровград, стана ясно, че офанзивата не е само тук. Случва се и в други краища на страната, като например в Стара Загора.

От Регионалната здравна инспекция в Хасково обясниха, че няма необичайна ситуация и вероятно става въпрос за наваксване на пропуски във ваксинацията на определен брой деца от съответните детски заведения. Чиновническият отговор обаче не казва нищо.

Водещи педиатри от Хасково дадоха по-логични обяснения. А едната от причините е изтичащия в края на април срок на годност на наличностите ваксини в педиатричните кабинети.

Тетраксимът се прилага за предпазване от дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит /детски паралич/. На шестгодишна възраст се прави реимунизация с комбинираната четрикомпонентна ваксина според българския имунизационен календар.

Според последните дани на Националния център по обществено здраве и анализи, обобщени от 2008 до 2016 година, случаи на дифтерия не са регистрирани у нас през този период. Случаите на тетанус от  0,2 на 100 хил.души през 2008 година спадат до 0,1, а полиомиелитът е на нула. През периода коклюшът се движи циклично, но като цяло от данните личи, че болестта е овладяна. На 100 хил. души заболелите са 1,4  през 2016 година. 

По данни на педиатрите поне 7-8 % от малките им пациенти са с пропусната реимунизация по решение на родителите си. Част от изоставането от началото на годината е генерирано и заради грипната ситуация.

Поради факта, че зареждането с Тетраксим не е циклично, детските лекари се притесняват, че ако сега не бъдат реваксинирани максимален брой пациенти, от май насетне е възможно да се отчете недостиг или дори липса на ваксината, а в същото време наличности след срока на годност ще бъдат изхвърлени буквално в коша.

Повечето от педиатрите коментират, че офанзивата за поставянето на Тетраксима, докато тя е още в срок на годност, е доста сериозно изпитание и за самите тях, но признават, че за форсирането за реваксинация на 6-годишните е и по тяхно настояване. Използвана е възможността за въздействие чрез детските градини върху родителите, понеже имало семейства с 2 и 3 предупреждения от педиатрите си, че са пропуснали срока за реваксината.

Педиатрите обаче успокояват родителите, че няма нищо страшно, ако се направи реваксинция на дете, което дори е няколко месеца под 6-та си година и дават пример с Германия, където това се случва още на третата годинка.

Те посочват, че пролетта е добър момент за поставянето на ваксина, лятото не е за препоръчване.

От РЗИ уточниха, че е възможно родителите, които не са склонни за поставянето на ваксина или за реваксинация на детето им, да подадат декларация за това. При личния лекар не е необходимо депозирането на писмен отказ от ваксини, достатъчно е подпис върху амбулаторния лист и в журнала за проведените имунизации. В случай обаче, че откажете ваксинации при личния лекар, той е длъжен да Ви докладва в РЗИ. Освен обаче, че решението е лично, у нас то е свързано и с поемане на съответни отговорности, напомниха от Здравната инспекция.

Според нормативната уредба, действаща на територията на България, ако детето не е освободено от ваксини по медицински показания, удостоверени със съответната документация, то не може да бъде прието в държавно или общинско детско заведение. Родителите с отказ губят възможности и по  Закон за семейните помощи. Освен това е възможно и налагането на глоба, която е от 50 до 100 лева.

В същото време специалистите препоръчват на тези родители, които са решили, че ще спазват имунизационния календар стриктно, при ваксинация винаги да записва датата, името на ваксината, партидния номер и коя поредна доза от схемата е.

Красимира Славова


6 Коментара

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини