Анализ: Индустриалната зона на Димитровград ще продължи да расте

Нов анализ на бизнес средата показва, че индустриалната зона в община Димитровград ще продължи да расте, като създава нови шансове и предизвикателства пред местната икономика. Това се посочва в доклад на екипа на "Тракия Тех", които в партьорство в Общината извърши анализ на бизнес средата и иконочимеското развитие на района. Инициативата бе на кмета Иво Димов и стартира в края на миналата година.

От "Тракия Тех" са убедени, че Димитровград е новата притегателна инвестиционна дестинация. Те посочват, че общината преминава през важна индустриална трансформация и са на мнение, че градът се асоциира като притегателно място за международни инвеститори в машиностроенето и автомобилостроенето.

"Притегателността на местния пазар на труда се засилва от добре представената промишленост в структурата на местната икономика. Преработващата промишленост в община Димитровград е добре развита, като допринася за близо 40% от добавената стойност и 1/3-та от работните места, а производителността на труда на общинско ниво е по-висока от тази на областно ниво", пише още в доклада.

Анализаторите допълват, че съществуват добри възможности за изграждане на предприятия във формиращата се индустриална зона. Важен фактор, според анализа на "Тракия Тех" е привлекателността на тази зона, добрата пътна свързаност и близост до магистрала и двата големи града, което е възможност за бързо и безпроблемно свързване с водопровод, електрическо захранване и газоподаване.

Посочено е и силното преимущество за привличането на инвеститори в региона на Димитровград заради неговото географско разположение и добра транспортна свързаност. Отчетена е и близостта до турската и гръцката граници, заедно с добре развитата и модернизирана пътна инфраструктура. От "Тракия Тех" ще продължат сътрудничеството с Общината, като през настоящата година са предвидени няколво важни стъпки за утвърждаване визия на Димитровград.

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини