Какъв цвят ще са очите на бебето

Изображение 1 от 2

    Всъщност не е съвсем вярно, че детето ще наследи или цвета на очите на майката, или този на бащата.

    Когато на мама и тате са с кафяви очи, а бебето е синеоко, това може да предизвика несекващи с години коментари от съседи и познати. "На кого прилича това дете" не е най-желания коментар, който искаме да чуваме, нали?

    Оказва се,че генетиката, колкото и да е сложна, има конкретен прост отговор - над 6 от сто двойки с кафяви очи имат синеоко бебе. А ако единият родител е със зелени очи, шансът за синеоко поколение нараства двойно.  Затова пък на двама синеоки родители не може да се роди бебе с кафяви очи. Това разбира се е доста строго ограничен случай, но и малко вероятен, защото генетично чисто сини очи са голяма рядкост. Научно доказан факт е, че синеоки мама и татко не могат да родят дете с различен от техния цвят на очите, пише brightside.me. Цветът и на двамата обаче трябва да не е смеска от син и друг цвят, т.е. техните родители да са били синеоки, и родителите на техните родители - също, и т.н.

    Цветът на очите на хората зависи от количеството на пигмента меланин в ириса, който определя и цвета на кожата. При хората със светли очи меланинът е по-малко. Трябва да се има предвид и че повечето новородени са със светли очи и може да се окаже, че тялото на бебока произвежда повече меланин, вследствие което може да се променят и очите му.  Този период може да продължи до 3-годишна възраст. Но понякога и при възрастни хора  се случва да се промени цвета на очите им.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини