Американци искат патент за автономна роботизирана пчела

Walmart кандидатстват за патент за автономна роботизирана пчела, известна в научните среди като опрашващ дрон. Нейната цел ще е да опрашва растенията, подобно на истинска пчела.

Дроновете ще пренасят цветен прашец от растение на растение, като засичат точното им местоположение с помощта на сензори и камери.

Междувременно с патенти се сдобиха още 5 селскостопански дрона, сред тях такъв, който идентифицира вредителите и друг, който следи здравословното състояние на посевите.

Walmart не е първата организация, създаваща роботизирана пчела.

През последните години, учените търсят решение на значителния спад в числеността на медоносните насекоми, опрашващи близо 1/3 от храната, която консумираме. Те измират с безпрецедентно темпо, заради явление, познато като Синдром на разрушената пчелна колония или Синдром на празния кошер.

През 2013 учени от Харвард представиха първите роботизирани пчели. По онова време роботите с големина на истинска пчела, можеха само да летят, вързани към енергиен източник, но оттогава технологията се разви.

Днешните робопчели могат да се придвижват по повърхности и да плуват под водата.

Изследователите вярват, че скоро роботизираните пчели ще започнат да опрашват цели ниви.

Но макар пчелите от Харвард да притежавата много умения, те все още не могат да се контролират дистанционно. От друга страна роботизираните пчели в патента на Walmart притежават тази способност, наред с умението автоматично да откриват цветния прашец.

Източник: businessinsider.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини