Библиотеката показва културно-исторически дестинации в Хасково на три езика

Изображение 1 от 5

    Културно-исторически дестинации могат да се видят в специален сайт, изработен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Интернет и фейсбук страницата на project-haskovo-edirne.eu бяха представени днес в културната институция в областния град. Сайтът е изработен по проект, носещ името „Хасково и Одрин – културно-исторически дестинации по програма ИНТЕРРЕГ България-Турция. Водещ партньор е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в партньорство с Фондация при „Тракийски университет“ Одрин.

    Това е един триезичен сайт – на български, турски и английски, съдържащ в себе си три подсайта. В единия се намира интерактивна карта, която ще дава полезна информация за туристическите обекти в двата региона. В другия има каталог, показващ пълнотекстово културно-историческото наследство на Хасково и Одрин, дигитализирано посредством закупените от партньорите букскенери. Третият е електронна кулинарна книга, представяща характерните ястия на двата съседни региона. Работата по сайта продължава и предстои качване на още много информация в различните му секции.

    Междувременно днес беше обявен старта на гласуване (анкета) във фейсбук страницата на проекта за „Най-интересен дигитализиран обект с културна и историческа ценност“.

    Целта на проекта е да улесним достъпа до културно-историческите ценности, паметниците на двата региона чрез по-широко използване на дигитални технологии, обясни директорът на библиотеката в Хасково Кирилка Страшникова. Също така цели насърчаване на междукултурния диалог.

    На представянето на свършената работа по проекта присъстваха представители от Турция.

    Проектът е стартирал преди една година, когато е подписан договора и трябва да приключи на 20 юни тази година. Стойността е 93 680 евро за двата партньора по проекта.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ер
      еро
      2 0
      14:16, 16 мар 2018
      Барабар Петко с жените и наредени на първата снимка.
    • 2
      По
      Порчо
      3 -1
      13:04, 17 мар 2018
      Присъединени ли сме вече към Одринския вилает?
    Последни новини