Гвардейски ученически отряд ще има в Езиковата гимназия в Смолян

    Д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата“, запозна кметът Николай Мелемов с патриотичната инициатива. Целта ѝ е опазването на историята ни и възкресяване на традициите, както и възпитаване на учениците на родолюбие и национална принадлежност.

    Събитието е под патронажа на президента Румен Радев, подкрепено от Министерството на отбраната и с участието на Националната гвардейска част. Първият отряд е създаден в Кърджали, вторият в Плевен, а третият ще е в Смолян. Предстои след това да бъдат създадени отряди и в други градове на страната.
    Смолянският ученически гвардейски отряд в Езиковата гимназия ще се състои от 21 ученици от девети и десети клас. Негов командир ще бъде Никол Пискова от 9 в клас, а зам. -командир Микаела Хаджиева. Знаменосец ще е Тодор Шкодров, а асистенти Никол и Богдана. Отрядът ще бъде учреден на 18 май в Смолян със специален ритуал по освещаване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд, като това ще се случи при спазване на стара царска традиция.  
    Кметът Мелемов приветства инициативата и посочи, че община Смолян винаги е подкрепяла подобни патриотични и родолюбиви инициативи.
    В срещата взеха участие полк. Кънчо Иванов, зам. -командир на Националната гвардейска част, ИвоАнтонов, шеф на дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева, полк. Димитър Кацаров, началник на 101 Алпийски полк и директорката на ЕГ Надежда Горанова.  
    Семерджиева обяви, че се възстановява и фанфарния ученически оркестър към Четвърто ОУ „Стою Шишков“ в Смолян и през 2019г той ще участва в проявите за 24 май.

    СмолянБГвестинет

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини