БГ лекарите ремонтират по 6700 чужденци годишно. Преглед на печата

24 часа

София срещу новото райониране - пада й еврофинансирането

Кметове от Югозападния регион поискаха отлагане на новото икономическо райониране, което трябва да е факт от 2020 г. заради правилата на ЕС.

Преструктурирането на Югозападния регион трябва да бъде съобразено не с транспортните връзки на областите и общините, а с решаването на демографските проблеми, защото икономическото развитие е пряко зависимо от вътрешната миграция. До този извод стигнаха участниците в Регионалния съвет за развитие на Югозападния регион, чийто председател тази година е Пехливанов.

Труд

Австрия е "за" България в Шенген

Демонстрирана подкрепа за членство на България в Шенген изказа вчера в резиденция "Бояна" австрийският канцлер Себастиан Курц след среща с премиера Бойко Борисов. "Отдавна работим много добре с господин Борисов и се радвам, че през последните години имахме възможност да постигнем добри резултати", подчерта Курц.

Монитор

БГ лекарите ремонтират по 6700 чужденци годишно

По 6700 чужденци на година влизат по спешност в болниците или кабинетите за неотложна медицинска помощ у нас. За извършените им спешни интервенции през миналата година Националната здравноосигурителна каса е платила 5 466 388 лева на докторите и клиниките.

27 400 са чуждестранните граждани, потърсили спешна или неотложна медицинска помощ у нас за периода 2013 - 2017 година. Лечението им е струвало 17 833 745 лева. Това са пациенти от четири страни - членки на Европейския съюз, посочиха от Националната здравноосигурителна каса, но не уточниха от кои точно държави са пациентите.

Стандарт

Орфей оживява в Двореца

Орфей и аргонавтите оживяват в Двореца.

Националната галерия и Фондация "Тракия" представят официално днес първата по рода си изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". Хитът в нея са 62 експоната от личната колекция на един от най-богатите хора в Източна Европа - бизнесменът Васил Божков. 16 от тях никога досега не са били излагани пред публика.

Великолепните произведения на древните майстори ще преведат софиянци и гостите на града по стъпките на приказното приключение на аргонавтите и ще ги отведат в свещени места - Делфи и Самотраки, в тракийските царства, в земите на легендарните амазонки, в страната на слънцето - Колхида, на свещения остров Крит.

Сега

Парламентът най-сетне събра воля срещу кухите професори

След години неуспешни опити да се затегне контролът над масовото производство на професори и доценти депутатите най-накрая въведоха ограничения. Занапред кандидатите за придобиване на научни степени (доктор и доктор на науките) и за заемане на академични длъжности (професор, доцент, главен асистент и асистент) трябва да отговарят на минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната им дейност. Това предвиждат текстове в Закона за развитие на академичния състав, приети вчера на второ четене в пленарната зала.

Капитал дейли

Управляващите пускат прокуратурата и в частния бизнес

Въпреки огромната съпротива и унищожителните критики парламентарната правна комисия в сряда прие на първо четене спорния законопроект на правителството за промени в Наказателния кодекс, свързани с корупцията в частния сектор. След като проектът бе приет с гласовете на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че той ще бъде изцяло прередактиран преди второто четене с участието на широк кръг от експерти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини