Излагането на олово причинява повече смъртни случаи в САЩ, отколкото предполагат учените

Изследване показва, че повече от един на всеки шест смъртни случая в САЩ вероятно е свързан с въздействието на олово. То е причина за 10 пъти повече смъртни случаи, отколкото се предполагаше.

Изследователите стигат до извода, че смъртта на 412 000 души всяка година може да се обясни с оловно замърсяване.

Числото е десетократно по-голямо в сравнение с предишни статистики, съобщени от Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет в Сиатъл.

Новото проучване проследява повече от 14 000 възрастни за период от 20 години. Учените установили, че участниците с  концентрация на олово над 6,7 микрограма на децилитър кръв имат 37-процентно повишение на смъртността независимо от причината. Освен това специалистите наблюдавали 70-процентно увеличение на смъртността от сърдечносъдови заболявания в сравнение с хората с концентрация 1,0 микрограм олово на децилитър кръв. 

"Докато връзката между излагането на олово и високото кръвно налягане е известна от десетилетия, тази между смъртността вследствие сърдечносъдово заболяване и излагането на ниски дози олово е доста неочаквана за нас“, казва д-р Брус Ланфиър от университета „Саймън Фрейзър“ и водещ автор на изследването.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват на служителите в здравеопазването да предприемат действия, когато съдържанието на олово в кръвта е над 5 микрограма на децилитър.

От първоначалните 14 289 анкетирани 4422 души са починали до 2011 г. Учените изчислили, че приблизително 18 на сто от тези смъртни случаи са можели да бъдат предотвратени чрез намаляване на кръвните концентрации на олово до 1,0 микрограма на децилитър.

В медицинската литература има данни, че оловото причинява хипертония, инсулт и сърдечносъдови заболявания, но това проучване показва, че токсичността на на метала влияе върху сърдечносъдовата система в много по-ниски нива, отколкото е изследвано преди това.

Докато отровните ефекти от излагането на олово са известни от векове, огромният брой хора, които потенциално са засегнати и са в опасност да развият сърдечносъдови заболявания вследствие на експозицията, изненадва дори авторите на проучването.

Известно е, че оловото уврежда епителните клетки, които изграждат повърхността на кръвоносните съдове. Така се увеличава вероятността от появата на плаки, които след това причиняват инфаркт. Металът поврежда и бъбреците, което предизвиква хипертония.

Дори и при сегашните регулации, около 90 на сто от американците са изложени на действието на замърсители. Най-вече тези, които работят в строителството, или хората, живеещи в зони, уязвими на замърсяване. Газът, който се използва в самолетни бутални двигатели на регионалните летища, е оловен и който живее в близост до такова, ще има високи нива в кръвта си.

Изследователите отчели рискови фактори като пол, възраст, етническа принадлежност, физическа активност, статус за диабет и индекс на телесна маса. Но установили, че връзката между експозицията на олово и сърдечносъдовите заболявания остава в сила дори и след контролиране на тези фактори.

Оловото широко се използва в индустрията и се свързва с бои, горива, отпадни продукти от различни производства и дори с водопроводни инсталации.

Източник: cnn.com

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини