Димитровградският клуб „Приключенец“ организира експедиция до „Клувията“

Поредната експедиция организира клуб „Приключенец“ към ОП „Детски и младежки център“ – Димитровград. Този път любителите на природата ще посетят местността „Клувията“ край село Бачково. Датата на пътешествието е 24 март, събота.  Скалният обект е близо до мястото, където е била намерена чудотворна икона на Богородица. Хиляди миряни посещават „Клувията“ и търсят помощ и изцеление там.

Според преданието образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса, но затова трябва да се докоснеш до нея или да се включиш в носенето ѝ по стръмния път към местността, където през 1604 г. е била намерена от две овчарчета.

Иконата на Света Богородица е дарена на Светата обител през 14-и век от основателите на манастира – братята грузинци, Григорий и Абасий Бакуриани. Иконата се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района.
 
При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността „Клувията“ и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден, по мистериозен начин тя напускала манастира и, за да се спре нейното „бягство“, хората започнали да организират литийното шествие с нея.

 
 
 
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини