Защо се налага санитарно кастрене на дърветата в Димитровград?

    Санитарното кастрене на клоните на дърветата по ул."Иван Вазов" в Димитровград предизвика множество коментари в социалната мрежа в последните дни. В резултат улицата се оголи, а дърветата изглеждат грозно, коментираха читатели, които изпратиха снимки на Фейсбук страницата ни. 

    Дърветата по ул."Иван Вазов" са стари, а някои от тях и опасни, поясниха експерти от Община Димитровград. Това е и една от причините там да бъде извършено и т.нар кастрене на короната.

    Според изискванията, то се прави или през септември/октомври месец или през пролетта най-късно до април. Тази година санитарната резитба в Димитровград започна в началото на януари, защото времето е позволи. Премахването на клоните става под наблюдението на агроном, като са спазени всички изисквания, включително и маркирането на отсечените места с боя, допълват от кметство.

    Резитбата включва частично съкращаване на клоните на дърветата, повдигане на короната, прочистване на сухи клони и ако се налага - отсичане на сухи или опасни дървета. То се прави с цел да се подобри състоянието на дървото. Въпросното кастрене няма да попречи да се възстановят клоните след година или две, убедени са експертите.

    От администрацията допълват, че наред с недоволните от акцията, има и такива, които одобряват тази дейност. Целогодишно постъпват молби от граждани, които искат на тяхната улица в града да бъде извършено кастране на клоните на дърветата. Една от тях е ул."Волгоград" №2, където живеещите са поискали това да се извърши за това още преди месеци.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ти
      Тити
      9 -6
      17:05, 20 мар 2018

      Да ги бяха окастрили през дърво, и след като едните се раззеленят да окастрят и другата половина. Така хем няма да е грозно хем ще останат листа които да пазят сянка, да спират парахоляците от улицата и да пречистват въздуха. Изсякоха за първа година толкова много дървета тези еколози не трябват ли да мислят малко за екологията?!

    • 2
      Гр
      гражданин
      5 -8
      17:37, 20 мар 2018
      И ние събирахме подписка да се окастрят по нашата улица защото някои дървета даже са опасни за хората.Отделно при силен вятър се е случвало да падат големи клони,та и цяло изгнило дърво.Смятам ,че ако наистина е направено с акъла си- няма проблем.Дали да е грозно но да няма последици, или красиво но след време да пострада някой човек сами преценете. А това да се реже през дърво искренно ме разсмя.Изкара логика.Те едвам ще се навият да го направят една година ти ходи чакай план да си правят кои са отрязяни и кои не,та догодина да си довършат работата :)
      • Ти
        Тити
        8 -1
        20:05, 20 мар 2018

        Това, че има падащи клони и дървета говори за некомпетентността или не изпълнения на служебни задължения на тези на които им се плаща да се грижат за това. Решението да се птреже всичко от дъно не е правилно, от изявлението ти съдя, че на теб гражданино би ти било по удобно да отрежат и премахнат дърветата, а не те да бъдат поддържани съвестно с грижа към екологията и въздуха който дишаме.

    • 3
      Да
      Дали
      9 0
      21:18, 20 мар 2018
      За да кастрят, трябва да има специалист - озеленител. Като гледам в това общинско предприятие такива специалисти няма. Всички са като Гочев, от "всичко разбира". Затова и кастренето е като касапин отишъл да кастри дървета. За това се иска умение за изграждане на правилна корона и зависи от вида и състоянието на дървото. И то е живо, но като попадне в ръцете на такива касапи, бързо му "кроят шапката". Правите го много грозно. Тези които го правят нямат никаква естетика. Щом като са от ГЕРБ, значи могат всичко, но сега се виждат колко могат. За това ги няма специалистите. Навсякъде партийци от ГЕРБ. В и К-то, БКС-то, общината,... аман от пишман специалисти!
    • 4
      До
      До 3
      5 0
      09:59, 21 мар 2018
      Напълно подкрепям с едно допълнение това рязане е тип "Топинг" всеки, който иска може да види в интернет, че даже нанася и вреда, но е по лесен за изпълнение,
    • 5
      Дъ
      Дърво
      4 -4
      16:00, 21 мар 2018
      То и Вие, хората, се подстригвате и после косата расте...И моите клони пак ще пораснат, но поне съм сигурно, че никой няма да пострада при някоя силна пролетна или лятна буря. А на тези, дето им е слънчево, паркът е наблизо, има и пейки, и сенки, и трева, и катеричка и заведение. Аман от мрънкащи хора!
    • 6
      :)
      :)
      5 0
      20:10, 21 мар 2018
      След като на едно дърво му бъде отрязана цялата корона, то започва да компенсира с бързо нарастване. Новите клони, които ще прорастнат под съкращенията, ще продължат да нарастват бързо, до достигане на същия размер от преди кастренето.
      Ако те не растат бързо, то дървото ще започне да линее и бавно ще умре през следващите години.Просто е – чрез листата дървото произвежда храната си, като фотосинтезира.Повтарящото се отстраняване на клоните и листата кара дървото буквално да гладува. То линее и за да оцелее и възстанови липсващите листа, трябва да използва своите резерви. Това отслабва имунната му система и то става поддатливо на болести и паразити.
      Пъпките, заложени от предишната година се премахват, развиването на листата закъснява и дървото може да получи слънчеви изгаряния, напукване на кората, отмиране на цели части от дървото, които също намаляват силно неговото здраве и устойчивост.Дърветата с отрязани „глави” са грозни!

      Те губят своят естествен, красив, балансиран, естествен силует. Силният растеж на новите тънки, насочени право нагоре клонки прилича на метла. При климатичните условия на България, ще имате зелена „топка” вместо корона за няколко месеца, а през останалите – грозен, недодялан ствол.Естественият си вид и форма дървото оформя с години, а могат да бъдат унищожени безвъзвратно само за няколко часа.Топинга е най-сериозната вреда, която можете да нанесете на вашето дърво. Подобно периодично кастерене може да предизвика нарастването на вътрешни клони, които започват да гният. Рязаното по този начин дърво може бързо да стане опасно за заобикалящите го хора, коли, домове. Иронично е, че много хора прибягват до този метод на кастерене, именно заради идеята да направят дървото по-безопасно.
      Това не е мрънкане, а мислене за бъдещето Дърво -пост 5
    • 7
      Из
      изумен
      5 0
      13:07, 22 мар 2018

      То да бяха орязали само по тази улица дърветата унищожени са още много други дървете, целия свят за екология говори, а в Димитровград еколозите изсичат дърветата. Как можаха на веднъж да орежат толкова дървета, това е толко много кислород който няма да бъде пречистен и в това в град в който половината от дните въздуха е замърсен в пъти над позволените норми това е геноцид!

    Последни новини