Проектът за реконструкция на жп линията Първомай-Свиленград е отличен с престижна награда

Проектът „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Участък Първомай-Свиленград" вчера беше отличен на церемонията „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“, съобщава агенция КРОСС.

Наградите „Infrastructure Bulgaria Awards 2018“ са за принос в развитието на инфраструктурата на България и са най-престижната инициатива в сектора. Те се връчват на всеки две години, а победителите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди.

Реконструкцията на участъка Първомай-Свиленград е част от мащабния проект, който направи линията Пловдив- Свиленград високоскоростна.

От материала не става ясно за какво точно е отличен проектът, който е без особен принос за развитието на Първомай и населените места, намиращи се на тази линия. В резултат на реализирането му би трябвало влаковете да се движат с много по-висока скорост, а това да помогне не само за придвижването на хора и стоки, но и да допринесе за развитието на икономиката. Вместо това Първомай е разделен с преграда, която би трябвало да ни предпазва от високоскоростните влакове. Повече от 6 години е ограничен достъпът на инвалиди, колоездачи и майки с колички от едната част на града до другата и въпреки всички усилия на местното население, решение на проблема – няма. Пътищата, използвани за реализирането на този проект, не са оправени и това може би скоро няма да стане. Построените надлези с цел да предпазят шофьорите от преминаване през линията са недовършени, а движението в Първомай остава неорганизирано.

С първа награда в категорията  „Транспортна железопътна инфраструктура" бе отличен проект „Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив, част от Трансевропейската железопътна инфраструктура, Позиция 3: Стамболийски-Пловдив". Организатор на инициативата „Infrastructure Bulgaria Awards 2018" е Градът Медиа Груп.

По време на събитието, беше отличен и проектът на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура" - „Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България-Пловдив"

Голямата награда за инфраструктурен проект на десетилетието получи Столична община за изграждането на софийското метро, което се реализира с финансиране от ОП „Транспорт" и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура". Общият обем от средствата по двете оперативни програми за този проект е приблизително 1,82 млрд. лева.

Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна са: „Транспортна и пътна инфраструктура", „Транспортна железопътна инфраструктура", „Енергийна инфраструктура", „Градска среда" и „Екологична инфраструктура".
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е партньор на събитието съвместно с министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Пр
    Провинциалист
    9 -2
    10:46, 22 мар 2018
    Идиотите си се награждават за идиотиите, които са успели да сътворят. Браво, хубава статия!
  • 2
    Ци
    цирк
    5 0
    11:26, 22 мар 2018
    Колкото желязо има вложено в в тази конструкция китайците щяха да направят един мост над река Марица.
  • 3
    Пи
    ПИТАГОР
    11 -5
    11:46, 22 мар 2018
    Я жъ ти кажа точно за какво става въпрос. Яз присъствах на награждаването и тоя проект спечели в няколко категории а именно:
    1. За цялостно разрушаване на прилежащата пътна инфраструктура в град пърумай, кв. Любеново и с.караджалово
    2. За двукратно пребоядисана гара по трасето плоудиу -свиленград-истамбул и на майната си.
    3. За принос в изграждането на подлези които не подлежат на отводняване
    4. За недостъпна среда за майки и възрастни хора с двигателни затруднения
    5. Принос за утвърждаване на местни политици чрез отказ за изграждане на прокар под супер модерния железен път.
    6. Специална награда за коригиране на ландшафта в околностите на кв. Дебър и използването на материала за строеж както на линията така и на виадуктите връчена на инж. М.хубинов.
    7. Специална награда на публиката за община с най офче население през която минава модерно транспортно съоръжение.
    8. Награда за цялостен принос на кметя ангу както за утвърждаване на разбойническите практики на изпълнителя и подизпълнителите така и за тяхното развитие
  • 4
    12
    123
    7 -10
    13:33, 22 мар 2018
    Абе, плювачите, забравихте мърлявите гнусни влакове, които ви люшкаха по един час до Пловдив. Сега пътувате за 35 минути в чисти влакчета. Промишлената зона на Пловдив предлага хиляди работни места и тези първомайци, които работят там, знаят предимствата да могат да си живеят в къщата тук, а да работят там. Преди от едната страна на линията се стоеше по 30-40 минути да чакаш да се вдигне бариерата и ако работата ти е набързо от другия край - на връщане пак кибичиш и губиш време. Сега не си зависим от разписанието на влаковете. Но нали мрънкането и оплюването са национален спорт, то в тези ширини пък, направо олимпийски рекорди се постигат. Ако посетите новините на другите градове в този сайт и разгледате коментарите - такава помия няма да срещнете. А как се наричат потребяващите помия? Да - това казвам - едно от двете е!
    • Да
      Даниел
      7 0
      18:26, 22 мар 2018
      То хубаво ама какво ще кажеш за стената в Любеново? Тънка мрежа за отбиване на номера, бетон изливан както им дойде на гидици. Никаква естетика. Половината заграждение по един начин другата половина по друг. Абе безхаберие.
  • 5
    Лю
    Любеновец
    9 0
    20:57, 22 мар 2018
    Наградата е за неработещите асансьори, наводнените подлези, кривата и наистина неестетична грозна бетонна стена, разбитите пътища около проекта и усвоените средства от дадени фирми...
Последни новини