Израел потвърди удар по ядрен обект на Асад

Израелската армия потвърди днес, че е разрушила със светкавична въздушна операция през 2007 г. секретен ядрен реактор в Сирия, съобщават световните агенции.

Сирия винаги е отричала, че обектът е ядрен реактор. Според официални изявления от това врене, ударът е попаднал сред празен пацел на селскостопански междуарабски развоен център. Обаче Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ заяви през 2011 г., че е "много вероятно" атакуваният обект да е бил реактор, може би изграждан с помощта на Северна Корея.

До момента никой не бе поел отговорност за въздушния удар в района на Ал Кибар в провинция Дейр аз Зур, макар че никой не се съмнява, че е нанесен от Израел.  Сега за първи път израелската армия открито поема отговорност за нападението, като публикува разсекретени документи по случая. Операцията е била подготвяна в пълна тайна. В нея са участвали четири изтребители Ф-15 и четири Ф-16, разкриват разсекретените документи.

"В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. самолети на израелските ВВС удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане", се казва в комюнике на израелската армия. "Реакторът беше почти завършен и операцията позволи да се премахне пораждаща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион", отбелязва израелската армия. Само няколко години по-късно Дейр аз Зур е превзета от Ислямска държава.

"Ядрен реактор в ръцете на (Башар) Асад би имал сериозни последици за целия Близък Изток", подчертават израелските военни. Башар Асад управлява Сирия от 10 юли 2000 г., след смъртта на баща сигенерал Хафез Асад, президент на Сирия от 1971 г. до 2000 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини