IBM показа компютър с размерите на парче сол

Ако преди половин век компютрите заемаха пространството на големи зали, то сега може да се намерят модели с размерите на USB Flash памет. IBM се опитват да пречупят още повече представата ни за завършени изчислителни машини. По време на своята конференция IBM Think 2018 компанията показа завършен компютър с размерите на парче сол.

На върха на пръста

Според технологичният гигант това е най-малкото устройство от този тип. Размерите му са внушителните 1 на 1 мм, а цената му за производство е едва 10 цента. Възможностите му, по думите на IBM съответстват на процесор x86 от 1990 г., което може да не звучи впечатляващо, но на фона на габаритите му си е изключително постижение.

Миниатюрният компютър разполага с процесор, дънна платка, оперативна памет SRAM, захранване от много малка соларна клетка и комуникационен модул базиран на фотонна технология.

Постижението на IBM е важно, ако искаме в бъдеще да интегрираме изчислителни възможности в малки или различни всекидневни обекти. Подобни миниатюрни компютри могат да променят напълно възприятието ни за Интернет на нещата.

Част от блокчейн система

Конкретно моделът, който компанията показа е предвиден да помага при проследяването на различен тип стока, да засича кражби, измами или липси. IBM намекват, че компютърът ще е част от потенциална блокчейн система. Устройството може да се справи с базови задачи свързани с изкуствен интелект, като сортиране на данните, които му се предоставят. Според IBM, демонстрираният модел е все още прототип, който тепърва се тества.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини