Образователен проект стартира в Димитровград

Образователен проект под надслов „История през фотообектива“ стартира в Димитровград. Инициативата е на Историческия музей и Детски и младежки център, а целта децата да научат по любопитен и интересен за тях начин повече за забележителностите в родния си край. 

На пресконференция днес стана ясно, че проектът включва три етапа- две експедиции до значими исторически и археологически обекти в общината и изложба с най-добрите снимки. Паоследната ще бъде на 19 май в Нощта на музеите.

В рамките на проекта ще могат да се направят качествени снимки на значими исторически места, които да останат в архива на музея и да бъдат използвани при необходимост за презентации, коментира уредникът Недялка Кръстева, чиято е идеята.
 

Първата инициатива е на 24 март, събота и в него ще участват 18 деца и младежи от фотографска школа „Пик“. Те ще посетят и снимат църквата „Св. Димитър“ в с. Ябълково, каменната „Св. Архангел Михаил“ в с. Сталево и тракийската и средновековна крепост Милеона в местността Хисара край селото.

За 30 март е насрочено второто събитие. Тогава децата ще пътуват до с. Горски извор, чиято църква „Св. Георги Победоносец“ е единствената в общината- национален паметник на културата, Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково- също исторически паметник от национално значение, църквата „Св. Иван Рилски“ в село Добрич и манастира „Успение Богородично“. Финалът ще постави изложбата на 19 май.

Репортаж по темата - вижте тук!
 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини