Захариева готова на дебат за таксите за градина, кметът не ще

Председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева изрази готовност за публична среща и дебат с кмета Добри Беливанов за таксите за детска градина. Такава покана за разговор на живо в студиото на телевизия еTV бе отправена от Haskovo.net преди два дни. Кметът Добри Беливанов обаче отказа да участва в такъв дебат.

Поводът е неяснотата и хаоса с новите такси от лев на ден, приети от ОбС, но атакувани пред прокуратурата от кмета с мотива, че решението е неясно и може да се тълкува по няколко начина. Той го атакува и пред Окръжна прокуратура в Хасково с мотив, че решението е незаконно. Окръжните обвинители обаче намериха решението за законно и отказаха да го оспорят в съда, но градоначалникът обжалва постановлението им пред апелативната прокуратура в Пловдив.

Според кметската администрация текстът на решението е такъв, че може да се отнася до няколко неща – до постоянната такса от 20 лева, до променливата или пък до хранодена на 5 и 6-годишните, за които по закон не може да се събира такса, защото обучението им е безплатно и се поема от държавата. Затова в решението на ОбС се говори за „суми“. Администрацията обаче оспорва, че такова понятие „суми“ в закона няма.

Идеята на открития дебат на живо по телевизията, освен да се изложат позициите на двете страни, бе да се види дали няма възможност за сближаването им и решаване на проблема още на следващата сесия на ОбС другия петък. Ако има неясен текст в решението, какво пречи с нова докладна той да се прецизира и да реши споровете? Това наистина не е работа на медиите, но предвид обществения интерес – този въпрос засяга хиляди семейства в Хасково, бе опит за бързо излизане от ситуацията, вместо казусът да се размотава с месеци в съда и прокуратурата.

Оказа се обаче, че няма да се случи.

Междувременно стана ясно, че Таня Захариева е отговорила писмено на искането на директори на детски градини в Хасково да се изтълкува решението на ОбС. По закон това може да стори органът, издал нормативния акт. В тълкуванието си шефката на ОбС посочва, че таксата от лев на ден замества и променливата, и постоянната част от сумата и се отнася както за детските градини в града, така и за селата и за 5 и 6-годишните. Единственото условие е адресна регистрация в община Хасково на поне един от родителите. Писмото с тълкуването на решението е било изпратено вчера.

Директорките на детските градини обаче се оказват между чука и наковалнята поради противоречивата позиция на кмета. В официално разпространено до медиите становище градоначалникът заявява, че решението за облекчение на таксите е влязло в сила, той самият не го е оспорил в съда. Но в същото време смята, че решението е неясно и може да се тълкува по няколко начина. Пред Дарик радио същия ден пък кметът заяви, че ако директор на детска градина начислява новата такса, ще го накаже. От своя страна родителите настояват да попълнят декларация, че имат адрес в Хасково, за да плащат по-ниска такса.

Миналата седмица пък шефката на ОбС Таня Захариева обяви, че е поискала от административния съд в Хасково да задължи кмета да изпълни решението на ОбС за таксите. Това обаче едва ли ще случи в рамките на месеца, а само след седмица започва плащането на таксите за градина за месец март. Какви суми ще се начисляват и как ще се излезе от порочния кръг, предстои да видим.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (34)

  • 1

    Не може да се излезе от това положение до края на месеца.Как не го е срам кмета.За нас таксите имат значение.Инатите се.Ще си получите накрая народната любов.Като протестираш и не ти са ясни таксите иди на срещата и се разбери.Коригирайте на общинската сесия нещо ако има за коригиране и да излезем от тази каша.Как не ви е срам от хората, които разигравате.Кмете внимавай в картинката, може и да те изгоним от общината.

    • Se
      seir
      22 -7
      10:27, 22 мар 2018
      Няма нужда да правят сеири по телевизиите. Нали работят в една сграда. Да се видят и да се разберат! ако могат... Явно е че не могат затова е редно да се внесе това решение в съда и да се разсече този възел който се заплита. Медиите пък ако спрат да наливат вода в мелницата ту на единия ту на другия ще успеят да бъдат поне веднъж полезни.
      Ако има съмнение за законност редно е да бъде поискане мнение на единствения орган, който преценя кое отговаря на закона и кое не а именно СЪДА!
      Да я вкарват тая наредба в съда и да се реши къде е истината.
    • Хм
      Хм
      22 -19
      10:28, 22 мар 2018
      Кмета не е от този век. Той си е партизанин, землянки, ятаци, капани, засади, бой и седенки. Тези хора не се променят, времето си ги взема. Изпъква като прави мръсно, няма качества да направи нещо за града.
    • Se
      seir
      30 -9
      10:32, 22 мар 2018
      Захариева я видяхме колко знае закона и как може да омотва каши - спомнете си че преди дни съда отмени точно нейното настояване за финансиране на спорта .В края на миналата година ни проглушиха ушите как искали да дадат едни пари на "горкичкия" спорт. Популисти!!! Съда им каза че ако искат да дадат пари точно така не може НЕЗАКОННО Е.
      Захариева освен незаконни популистки решения да прокарва друго не може.
      Имам огромни съмнения че това намаление на таксите за детски градини ще е точно толкова "законно" колкото решението за спорта
    • Пр
      Правосъдие и чудо
      13 -7
      11:04, 22 мар 2018
      Нали същия този съд първоначално счете за законосъобразно парите за спорта и културата и после изведнъж се отметна от собственото си решение?! Всичко е един цирк само и само да не се дадат едни пари! Сега нито видеонаблюдение, нито помощ за децата в спорета и културата! Срам! Градът забуксува и сякаш на никой ме му дреме да излезе от тази дупка. Събудете се и работете!
    • Ст
      странен
      5 0
      14:51, 22 мар 2018
      Съдът не е казал, че е законно решението, а че е законно предварителното му изпълнение, до решението на съда по същество
  • 2
    Op
    Opa
    41 -30
    08:05, 22 мар 2018
    Викам тоз паляк , вече да го вадим с шутове от общината , кой е навит ?
    • Hs
      Hs
      35 -21
      09:02, 22 мар 2018
      Давай!!!
      Насрочваме дата и всички пред Общината.
    • Ян
      янко митев
      20 -13
      10:29, 22 мар 2018
      Как кой е навит? Делянчо и родата му от кумгейт са навити.Даже може да им се скъсат и пружините.
    • Ха
      ха
      7 -3
      14:01, 22 мар 2018
      Ма къ щяло Янко да мине без коментар! Бе твоя бащица не чака ли? Почна с акциите, събира издънките си под знамената, сега на кой ще плати местата в листите, само патрЕот май не е бил досега и мисли от там да пробие... Той и Беливанката по един модел действат, като паразити си намира ракета носител и после става голям велможа! Айде сега, кажи си, че на всички ни е интересно!
  • 3
    Ha
    hask
    40 -10
    08:46, 22 мар 2018
    Не е вярно, че по-голямото количеството,значи по-голямо качество, дори напротив, масите лесно могат да бъдат манипулирани с демагогски призиви. След като съветниците на управляващата партия се чувстват по-силни, нека който и да е от тях на следващите избори да се кандидатира за Кмет. Някои вече го направиха и знаем резултата. Бих посъветал г-жа Председател на Общ.съвет, просто "да намали малко децибелите" и да напряват нещо за града заедно с Кмета, защото от противопоставянето губим всички граждани.
    • Ха
      ха
      5 -10
      14:04, 22 мар 2018
      Ми правят ама кмета не ще. Какъв му е проблемът на... Виж коментара
  • 4
    Фа
    Факт
    35 -23
    08:47, 22 мар 2018
    Отново доказва, че няма очи да застане пред камера за неговите"мили съграждани". За пореден път бяга от отговорност този фалшив "герой"
  • 5
    Гр
    Гражданин
    39 -26
    09:10, 22 мар 2018
    Не им е работа нито на кмета нито на Захариева да се правят на звезди по телевизиите.Има си административни правила да си ги спазват. Аз съм зад кмета. Развали им далаверите на общинските съветници , спря да изпълнява нарежданията на Делян Добрев и всички ревнаха срещу него. Аз на негово място ще ги сека отвсякъде. Той няма какво да губи , но ГЕРБ и мат избори за печелене - европейски , общински , а страхливия ББ може пак да хвърли кърпата до края на годината
    • Не
      нещо не си разбрал
      15 -7
      10:19, 22 мар 2018

      Доколкото разбирам ги поканиха на среща с цел да предизвикат истински разговор на който да се отстранят проблемите и да се коригират ако е необходимо гласуваните текстове.Нормално ли е да не могат да се разберат помежду си и за всяко нещо да се отнасят до съда и прокуратурата?Аз мисля че такова поведение не бива да се толерира.Те са там за да работят за хората и когато има недоразумение да си го изчистят с разговори.Представете си какво ще стане ако всички градове стигат до такива казуси и чакат съда и прокуратурата да им ги разреши.Ще задръстим институциите с подобни глупости.Това е ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА и показва че институциите които управляват града НЕ РАБОТЯТ! Според мен няма нищо по нормално от това хората да настояват спорещите страни да седнат на масата на преговорите и да не стават от там докато не се стигне до ЕДНОЗНАЧНО решение!Поканиха ви, казаха ви че това не може да се търпи повече, следващата стъпка ще е по-страшна!Внимавайте!

  • 6
    Ян
    янко митев
    35 -19
    09:22, 22 мар 2018
    Кръшков това хоро дето играеш с ГЕРБ всички му научихме стъпките.На изборите хвалеше Талибанов че не се явява на нито един диспут.Гербавите му ръкопляскаха за това , а сега ревът че не се явява да си грачи с тях.Този слугинаж яко ви води до деменция.Сигурно не забравяте само датата дето сте пред касата на ГЕРБ
    • 82
      821444
      17 -18
      10:51, 22 мар 2018

      Янко не ти прави чест да говориш така.Този сайт има ясна неутралност, чета го всеки ден и виждам че са обективни.До сега не мога да реша кого подкрепят, струва ми се че се стараят да са коректни.Аз например също като много други хасковлии смятам че стария кмет трябваше да си отиде.Имам много доводи за това и ти ако си честен също трябва да го признаеш.Освен това си мисля че има резон да се опитваме да накараме общината да работи, защото тя в момента не работи добре.Не виждам в случая някой да коментира политически пристрастия.Поканата за разговор си е покана за изчистване на проблемите и управляващите дължат това на хасковлии.Така че плюенето кой какъв бил от твоя страна няма никакъв смисъл, важното е да се решават проблемите.Ако имаш да казваш нещо конструктивно като предложение го кажи, останалото което пишеш е само изливане на помия с определена цел.Засрами се, дърт си вече.

    • Ян
      янко митев
      19 -8
      11:23, 22 мар 2018
      Сигурно гледаме с различни очи. Върни се назад и виж като избираха Беливанов какво пишеше този сайт и гледай сега какво пише.Плюс това знам много неща от кухнята.Знам от нашите "журналисти" кой работи поръчково и срещу заплащане.Знам кой от кого получава насочена информация. А когато заставаш с името си не е плюене а позиция.И от гледане какво е било докарахте нещата хал хабер да си нямате какво е сега.Я свалете розовите очила! Крадците викат дръжте крадеца!
    • Ки
      Кина Къдрава
      9 -4
      14:27, 22 мар 2018

      Бре Янко, ти си поръчков, не другите.Що не се огледаш бре.Ти на черното викаш бяло и нещеш да признаеш Георги Иванов какъв изедник беше.Отговори ми:Беше ли? Като си признаеш тогава ще ти вземам мнението за достоверно.Ако и за тебе да е бил благодетел, за други беше жесток изедник.Това не може да се отрече и ако го отричаш не ща да ти чувам приказките.Хайде първо стани единодушен със себе си пък тогава ходи да изказваш мнение за другите, нали.Това че сегашния кмет не става за нищо пак е заради това че се води по акъла на някои хора дето съветваха и бившия.Ама те някои хора толкова си могат.Докато се водят по техния акъл ще има да ходим по съдилища и нищо хубаво няма да се случи.Сега към тия велики светила и Жоро Гела е засветил и съвсем я вапцахме работата ..

  • 7
    Хр
    Хр. Христова родител
    29 -11
    09:25, 22 мар 2018
    Хора днес пак ми отказаха да ми вземат декларацията в 20 детска градина. Възмутена съм. Истината в правовата държава е една. След като е влязло в сила това решение за 1 лев на ден, значи кмета и наглите директорки трябва да го изпълняват. А те отказват. Значи нарушават закона. А щом нарушават закона, значи на престъпници. И да спрат директорките за треперят за местата си защото взимат заплати защото АЗ им водя моето дете да го гледат. Аз съм им работодател а не този объркан старец който отдавна не помни какво е това дете и какво трябва да се прави за едно дете.
    • Ха
      ха
      12 -4
      14:16, 22 мар 2018
      Входирайте я до директорката през кмета с копие до председателя на общински съвет! Подайте я в деловодството на общината с жалба, че отказват да ви вземат документ. На маймуни ни направиха! Няма ли експерти в тая администрация? Кой отговаря за това?
  • 8
    Пр
    принцесата от Монако
    16 -22
    10:53, 22 мар 2018
    Янко Митев,трябва вече да си спокоен!Хората от еки... Виж коментара
    • Ян
      янко митев
      19 -11
      11:31, 22 мар 2018
      Толкова са умни и интелигентни че станаха за смях на цяла България.Даже и нарицателно!
    • Ва
      ВАЙ-ВАЙ
      28 -8
      11:45, 22 мар 2018
      А Гаргов къде работи сега, миличка принцесо?
      Видяхме ви всичките "умни и интелигентни "протежета на незаконният депутат Делян Добрев.
      Да споменавам ли Щерев, че като гледам, след него Екопрогрес заработи май!
      Ама то не става само с ....звинявам се - на пачки , трябва и акъл!
  • 9
    63
    634182
    7 -12
    10:55, 22 мар 2018
    Той не ще да решава никакви въпроси. Дори не ще да... Виж коментара
    • Ал
      Алоооо
      13 -1
      14:19, 22 мар 2018
      Ти се посра с тая Настенка.Само в прогнозата за времето дето не си ревала още!Голям майстор ще е тоя директор,та не можете да го разделите!
  • 10
    Ке
    Кенанския Маймун
    21 -4
    11:09, 22 мар 2018
    Изкарай Тенчо Маймуните
    Твоите Тенчо и Гарговите :)))
  • 11
    Въ
    вътрешен човек
    12 -15
    11:47, 22 мар 2018
    Янко , да не би Беливанов да ти отпусна някоя комисионна за поръчка на нова баба Яга, че както я е подкарал дъртака ..... Пък за поръчкови журналисти не се изказвай, щото приятелчето ти Жоро Пеев е вече общински съветник на Георги Иванов на честни начала.
  • 12
    Пр
    принцесата от Монако
    10 -9
    11:56, 22 мар 2018
    Разговорът стана като махленски клюкарник,но опонентите ми са такива!За смях станаха други хора,ако сте в състояние да ме разберете,а читавите хора не се занимават с халтура!
    • Ян
      янко митев
      20 -11
      12:17, 22 мар 2018
      Ще замоля принцеса Трендафилова да си гледа самодейността , достатъчно мръсотии направи докато бе зам кмет. Дори забрани на брат си да участва в Кауня защото имало снимка уронваща престижа на Талибанов.Сега вече далеч от общината се опитва да премахне Рок Феста. итнт, итнт. Да си прави селфитата и помага на самодейността.
  • 13
    Ян
    янко митев
    13 -14
    12:00, 22 мар 2018
    Не! И никога при никой не съм бил на ясла! От сексуалния живот на хората не се интересувам защото не съм воайор. А на Талибанов съм казал че ще говоря с него след като върне на мястото си Баба Яга и Бухала. Не можете да ми простите че за разлика от вас мога да мисля сам.И че не ми трябва партия която да ме назначава и държи на работа.
  • 14
    Жа
    Жалък си Нареди
    15 -23
    12:11, 22 мар 2018
    Бате Янко,прав си, че ревеш,ксто те видях ами ти с... Виж коментара
  • 15
    Ян
    янко митев
    15 -10
    12:27, 22 мар 2018
    Е те това е вица на деня!
  • 16
    Dj
    Djimi
    4 -1
    21:26, 22 мар 2018
    За 28 години три жестоки и фатални заблуди за населението на България 1. СДС 2.НДСВ 3. ГРОБ и за това България на това дередже, да се дърлят и воюват по между си вместо да се хванат за ръце и да работят за народа!
Последни новини