Отново приемат заявления за осигуряване на детегледачи

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” в периода 26 март – 20 април 2018 г., информират от Бюро по труда – Асеновград. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и подпомага родителите с деца до 5 години за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот. Същевременно се предоставя възможност да бъдат заети безработни, които да полагат грижи за малки деца. След приключване на първия прием по проекта е наличен свободен финансов ресурс в размер малко над 8 милиона лева, в рамките на който ще бъдат включени родители, подали заявление за участие. 2119 са те през първия прием, одобрени от тях са 866. До момента безработните подали заявления, че искат да са детегледачи са 2586, а от тях са одобрени 1983. Предвидените места за родители, които да се включат в проекта, са 1500. 684 вече се възползват от услугата.

Право да подават заявления имат родители на деца до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения. Те трябва да бъдат в една от следните групи:

да имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самонаети/ самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа

- да са безработни

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете до 5 години и имат осигурено работно място (по трудово правоотношение или като самонаети/ самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето (самоосигуряващо) се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Бюрата по труда ще продължат да извършат подбор сред регистрираните безработни за детегледачи, като ги насочват за одобрение от родителите. Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа.

Заявления ще се приемат в бюрата по труда в страната, лично занесени от заявителя, в работни дни между 08:30 и 17:00 ч. или на имейл roditeli-v-zaetost@az.government.bg (сканирани с подпис или електронно подписани).

Подробна информация по проект „Родители в заетост” и образец на Заявление може да намерите на официалния сайт на Агенцията по заетостта.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини