Борисов: Сега е по-тежко от Студената война, Преглед на печата

Скандал. 

"Монитор":

Проверка в "Гранична полиция" заради пропуски на Летище-София

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил вътрешна проверка във връзка със случая със самолета на българска авиокомпания, който се е приземил в следобедните часове на 20 март на Летище-София и пътниците не са били проверени от служители на "Гранична полиция. "Преди това имаше друг случай и беше назначена проверка, като аз ще проверя дали всички са наказани по веригата. В този случай не ставаше дума за самолет, а само за пропускане на един гражданин. Сега целият самолет не е бил проверен. Има проверка и чакам резултатите. Ще проверим кой е виновен, защото цялата тази ситуация е притеснителна. То един човек е опасно да премине, а представете си повече хора. Аз се радвам, че не се е стигнало до това, но това е прецедент", каза Радев в Благоевград.

На въпрос дали министър Радев ще приеме оставката на директора на ГД "Гранична полиция", ако той я подаде, Радев отвърна, че ще си помисли. "Аз много внимавам за кадрите в МВР, тъй като трудно набираме качествени хора. Аз като министър трудно се освобождавам от хора, които са работили в системата.

Признание. 

"24 Часа":

Борисов: Сега е по-тежко от Студената война

Поредна размяна на остри реплики и напрежение си размениха ЕС и Турция в навечерието на срещата във Варна. А премиерът на България Бойко Борисов, който ще е домакин на разговорите между председателя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на Турция Реджеп Ердоган, определи отношенията като крайно влошени.

Късно през нощта в четвъртък срещу петък премиерите на държавите от ЕС одобриха провеждането на срещата във Варна, но приеха и позиция, че Турция трябва да прекрати действията си срещу Гърция и Кипър в Средиземно море, да спазва международното право и да освободи двамата задържани в началото на март гръцки граничари. Позицията е приета по искане на Кипър и Гърция, които отказваха да дадат съгласие за разговорите във Варна.

Транспорт. 

"Сега":

И през 2019 г. няма да има електронни билети в София

2019 г. вече не е реалистичен вариант за стартирането на Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт. Това обяви изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров, цитиран от "Фокус".

Има 10 фирми кандидатки за изпълнението на проекта. Срокът, който от ЦГМ са заложили за изграждането на системата е 2 години, но той ще стартира, когато вече има подписан договор с фирмата изпълнител. На този етап комисията за избор на изпълнител обсъжда офертите на 10-те фирми.

Следващият етап от процедурата ще бъде подписването на договор за изпълнение на поръчката. Комисията, разглеждаща офертите е съставена от 15 члена - 7 души от Общинския съвет, един представител на Столична община, а останалите са членове на ЦГМ.

Цената за изпълнението на поръчката беше променена от 20 млн. лева на 88 млн. лева, но поръчката от 20 млн. лева няма нищо общо по параметри с новата процедура, коментира Христиан Петров. Средствата за изпълнението ? ще бъдат осигурени от бюджета на ЦГМ като плащането на цялата сума се поема от фирмата изпълнител първоначално, а ЦГМ от своя страна ще изплаща сумата на фирмата в период от 10 години на месечни вноски.

ДДС. 

"Сега":

Горанов се опита да омаловажи темата с източения ДДС

За да замаже скандала с източените 5,8 млрд. лв. ДДС през последните десетина години, в които почти изцяло ГЕРБ е на власт, финансовият министър Владислав Горанов се опита да омаловажи темата.

"Странно, че на фона на един отговор на НАП до едно юридическо лице с нестопанска цел се повдигна този дебат. Ние в министерството го водим отдавна и сме предприели доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите", каза Горанов пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Той отбеляза, че всяка година се изменяло законодателството, за да се предотврати прехвърлянето на дългове на малоимотни и безимотни граждани: "Първите промени в третото правителство на Борисов в Данъчния процесуален кодекс и Закона за ДДС бяха именно в този смисъл. Сега имаме значително разширяване на солидарната отговорност на търговци, управители. Имаме ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП."

Корупция. 

"24 Часа":

Божидар Димитров подписал договори за 35 000 лв. с дъщеря си

Бившият директор на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров е подписал договори с фирма на дъщеря си и племенниците си, която е получила близо 35 000 лева, и то за несвършена работа.

Това е установила Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която уличава Димитров в конфликт на интереси.

Проверката срещу Димитров започнала през 2015 г., след като комисията се самосезирала по медийни публикации. В тях пишело, че НИМ бил в договорни отношения с фирма "Акшаена-2007", която е собственост на дъщерята на Божидар Димитров Мария и неговите племенници Атанас Атанасов и Тодор Тодоров.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    минас ованес- керкенес
    4 0
    14:09, 24 мар 2018
    И тоя тарикат се пишеше по голям родолюбец от Ботев и Левски а просто си е един дребен мошеник Сега телевизиите и радиата трябва изобщо да го забравят да не му гледаме угоената муцуна И с цялото си нахалства ще създава партия
Последни новини