Абонаментът за цифрови услуги става валиден в целия ЕС

От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

"Интересите на гражданите са в центъра на всички европейски инициативи в областта на цифровизацията. От 1 април, когато пътувате в ЕС, вече няма да пропускате любимите си филми, телевизионни сериали и спортни предавания, нито ще се лишавате от игрите или електронните книги, за които имате цифров абонамент," се казва в съвместно изявление на зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, комисаря по въпросите на цифровата икономика Мария Габриел, българският министър на транспорта Ивайло Московски и евродепутатите Павел Свобода и Жан-Мари Кавада.

Правилата ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също могат да се възползват от тях.

Полза от тези разпоредби ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати.

Отмяната на ограниченията, които не позволяваха на европейците да ползват при пътуване абонаментите си за цифрови медии и съдържание, е нов успех на цифровия единен пазар след ефективното премахване на таксите за роуминг, от което се ползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам, се посочва в съобщението.

Новите правила са пряк отговор на промените в поведението и навиците на европейските граждани, които използват нови технологии. Между 2010 и 2014 г. разходите на потребителите за видео абонаменти са се увеличили със 113% годишно, а между 2014 и 2015 г. броят на потребителите се е увеличил с 56%. Поне 29 милиона души (5.7% от потребителите) в ЕС биха могли да се възползват от трансграничната преносимост, като в бъдеще техният брой се очаква да нарасне значително. Очаква се до 2020 г. той да достигне до 72 милиона души.

Почти 60 на сто от младите европейци заявяват, че възможността да ползват абонаментите си при пътуване е важен въпрос при избора на онлайн услуги. Преносимостта на тези услуги дава отговор на предпочитанията на потребителите, като същевременно ще помогне на доставчиците да увеличат броя на абонатите си.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини