Осветяват сградата на Общината в синьо на 2 април

Всяка година на 2 април сградата на Община Димитровград ще бъде осветена със синя светлина като начин да бъде привлечено общественото внимание към състоянието аутизъм. По този начин Димитровград ще се присъедини към инициативата "Освети в синьо", решиха днес общинските съветници.

Единодушно с 31 гласа "за" те подкрепиха докладната на председателя на групата на "Да за Димитровград" Стефан Димитров за отбелязване на Световния ден за информираност за аутизма. В нея е записано още, че Общината ежегодно ще организира безплатни обучения на родители на деца с аутични разтройства. Решено бе също в Общинската стратегия за социалните услуги да залегнат образователни и здравни услуги и дейности, свързани със състоянието аутизъм.

По време на дебатите в залата председателят на ОбС Гергана Кръстева обяви, че 12 са случаите на установени деца с аутизъм в Димитровград, според официалната статистика.

"Повечето родители на деца с аутизъм не желаят това да бъде афиширано и се притесняват. Може би обществото ни ще узрее и за този проблем по-нататък и ще успее да приеме различните хора", заяви още Кръстева.

Тя допълни, че за да се повиши информираността и възможностите за ранно откриване на аутизма през есента на 2018 година в Димитровград ще бъде организирано обучение. То ще се води от профНадя Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия “Св. Никола” в столичната Александровска болница. От администрацията се свързали със специалистът през ноември миналата година, за да договорят гостуването.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини