Чаят и кафето намаляват риска от рак на матката

Жените, които пият няколко чаши кафе и чай всеки ден, са изложени на по-малък риск от развитието на рак на матката, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Известни са някои рискови фактори за ендометриалния рак - възрастта на жената, затлъстяването, излагането на действието на повече естроген при късна менопауза или естрогенна терапия след менопауза.

Възможната роля на храненето е по-неясна.

Данните от настоящето изследване показват, че за жените, които пият повече от четири чаши кафе и чай всеки ден, опасността от развитие на злокачественото заболяване е с 50 процента по-малка, отколкото за тези, които не консумират топлите напитки.

Специалистите от онкологичния институт "Розуел парк" в Бъфало, Ню Йорк, са установили още, че за жените, които пият само чай - над две чаши на ден - рискът от развитието на рак на матката е с 44 процента по-малък.

За тези, които пият само кафе - над две чаши дневно, опасността от злокачествено заболяване на матката е с 29 процента по-малка.

Едно от възможните обяснения за благоприятното действие на чая и кафето е кофеинът. Изследователите са открили, че напитките без кофеин нямат подобен ефект. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини