НАСА изстрелва търсача на екзопланети TESS с Falcon 9 (видео)

Изображение 1 от 2

    В Кейп Канаверал, Флорида всичко е готово за изстрелването на новия сателит TESS на НАСА, който ще бъде изведен от ракетата Falcon 9 на SpaceX, съобщиха представители на мисията по време на брифинг преди изстрелването. Първоначално то бе насрочено за понеделник, 16 април, но бе отложено за сряда.

    TESS ще търси екзопланети, като заснема около 85% от звездното небе от орбита. Това прави и телескопът Кеплер, но новият спътник ще търси само подобните на Земята планети, разположени на не повече от 300 светлинни години от нас.

    TESS е проектиран да разпознава екзопланети, като забелязва малките спадове на яркостта, които се получават, когато преминат пред своите звезди. Същият метод се използва от космическия телескоп Кеплер на НАСА, който откри около две трети от 3700-те екзопланета, известни досега.

    TESS ще се установи в дълга орбита около Земята през юни, а след това ще започне да търси светове, които обикалят звезди, сравнително близо до Слънцето. TESS може да открие хиляди такива планети, казват от мисията.  Другите мощни телескопи в орбита ще изследват характеристиките на тези планети. Новооткритите светове могат да бъдат изследвани задълбочено и чрез бъдещи инструменти като космическия телескоп James Nobel Spaceblade (NASA). Този телескоп за 8,8 милиарда долара се очаква да излети през 2020 г.

    Заради лошите метеорологични условия - възможни бури в зоната, първоначално планираното време за старта на TESS в 6:32 ч. EDT (2232 GMT) в понеделник бе променео. Резервнияден ден - вторник (17 април), също има вероятност за силен вятър

    SpaceX насрочи изстрелването на спътника TESS на НАСА за сряда, 18 април. 30-секунният прозорец за стартиране е от 22:51 UTC. TESS ще бъде разположен в издължена елиптична орбита около 48 минути след старта.

    След отделянето на първата степен на Falcon 9, SpaceX ще се опита да я приземи на дрона-кораб “Of Course I Still Love You” ("Да, все още те обичам"), който ще бъде разположен в Атлантическия океан.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини