Ротари клуб -Кърджали осигури инсталации за чиста питейна вода на училища и детска градина

Изображение 1 от 3

    Ротари клуб -Кърджали осигури инсталации за чиста питейна вода в четири училища и една детска градина в града. Съоръженията са монтирани в средните училища „Отец Паисий“, “П.Р.Славейков“, “Йордан Йовков“ и ЕГ „Христо Ботев“, както и в детска градина „Райна Княгиня“. Проектът е дистриктен. Членовете на Ротари клуб Кърджали са дарили половината от сумата. Партньори са община Кърджали, Ротари клубовете от Димитровград и Момчилград. Общата стойност е 12 500 лева.

    Инсталациите са монтирани от фирма „Караман“ чийто президент Мухаррем Али е член на Ротари клуб-Кърджали. Съоръженията са последна дума на техниката и са американска технология, произведени по лиценз в Словения.

    Инсталациите осигуряват 10 000 кб.метра питейна вода, която се пречиства през три филтъра от всякакви примеси, включително и хлор. Издръжката на такова съоръжение е 100 лева годишно.

    Идеята да разработим този дистриктен проект се породи след като във Варна с такива инсталации бяха снабдени всички училища. Там проектът бе подкрепен от Ротари фондация. Решихме и ние да започнем в Кърджали. Това сподели пред журналисти президентът на Ротари клуб-Кърджали Бахар Палова. Палова даде брифинг в СУ“Отец Паисий“ пред една от инсталациите.

    Ротари е най-голамата неправителствена организация в света и работи в полза на обществото. Затова ние преценихме, че проект насочен към учениците,ще бъде най-подходящ , каза още Бахар Палова. Тя посочи,че инициативата на ротарианците от Кърджали е подкрепена от Ротари клубовете Едирне и Люлебургас от Р Турция, които също са дарили инсталации за пречистване на питейна вода. Те са монтирани в училищата в Стремци и Енчец.

    Директорът на СУ“Отец Паисий“ Златко Атанасов подчерта, че децата са много доволни от новата придобивка. Инсталацията е много по хигиенична от други съоръжения, не се запушва и ползването и е облекчено, каза още Атанасов. Директорът на училището заяви, че родители са пожелали да се монтират още такива съоръжения.

    На брифинга присъстваха и членовете на Борда на Ротари клуб-Кърджали. Всички бяха единодушни,че проектът ще спести на родители много средства за минерална вода.Освен това ще се избегнат вредни ефекти от пластмасовите опаковки.

    Бахар Палова съобщи също , че Ротари клуб Кърджали готви голям благотворителен бал на 19 май. Очакват се много гости. От Република Турция ще дойдат ратарианци от Ротари клуб „Мимар Синан“, с които осъществяват проекта „Заедно на един мост“. Деца ще гостуват и ще творят със свои връстници от Кърджали. На бала са поканени още ротарианци от Ротари клубовете Едирне и Люлебургаз. Очакват се и кмета инж.Хасан Азис и областния управител Никола Чанев.

    Събраните средства ще се предоставят за обновяване на концертната зала в ОДК и за подмяна на дограмата.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини