Първата история на Толкин за Средната земя – "Падането на Гондолин" – ще бъде публикувана

"Падането на Гондолин", което Дж. Р. Р. Толкин описва като "първата истинска история за Средната земя", ще бъде публикувана за първи път като самостоятелна книга, съобщи BBC.

Предстоящото издание ще разказва историята на древен елфически град, паднал под властта на Тъмния Лорд. Авторът започва да я пише през 1917 г., преди да се върне в Средната земя за "Хобит" и "Властелинът на пръстените".

Председателят на Международното Толкин общество Шон Гънър казва, че много фенове разглеждат "Падането на Гондолин" като "Светия граал на Толкиновите творби". Смята се, че писателят започва да работи над нея, докато се възстановява от активната служба по време на Първата световна война през 1917 г.

"Падането на Гондолин" ("The Fall of Gondolin") е втората "нова" книга, редактирана от сина на Толкин –  Кристофър – през последните две години. Новината е изненадваща за феновете, тъй като през 2017 г. 93-годишният Кристофър редактира и публикува "Берен и Лутиен" и заяви, че това е "(вероятно) последната ми книга от дългата серия редакции на написаното от баща ми".

Това е първата нова година на Толкин от 100 години насам, твърдят от BBC. Любимият на хиляди фенове на фентъзито писател е роден в края на XIX век и почина през 1973 г.

Очаква се "Падането на Гондолин" да бъде в книжарниците на 30 август с илюстрации от Алън Лий, чиято работа е вдъхновението за филмовите адаптации на Питър Джаксън. Все още не е известно дали и кога ще има българско издание на книгата.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини