Предлагат закупуването на електрически автомобили в Димитровград

Участие в процедура по набирането на проекти за финансиране закупуването на електрически превозни средства да участва Община Димитровград. Това предлага в докладна до Общинския съвет председателят на сесийна група на коалиция „Да за Димитровград“ Стефан Димитров. Предложението е внесено в деловодството на местния парламент и предстои да бъде разгледано на предстоящото редовно заседание на 26 април.

Димитров дава идея финансирането да бъде осигурено чрез Инвестиционна програма за климата. Бенефициери могат да бъдат централната администрация и нейните териториални подразделения и общинските администрации. По този начин може да се получи финансиране за максимум за три превозни средства, става ясно от докладната.

"Използването на електромобили води до понижаване нивата на емисиите на парниковите газове. Освен това са изключително икономични. При 20 000 км годишен пробег разходите за зареждане на един електромобил са около 720 лв. За същия годишен пробег разходите за гориво на един конвенционален автомобил са около 3150 лв. – над четири пъти повече. При масово използваните превозни средства има значителни ежегодни разходи за масла и други – близо 1000 лева за среден пробег от 20 000 км. При електромобила такива липсват. Всичко това го прави около 6 пъти по-икономичен в дългосрочен план", коментира Стефан Димитров.

Според Димитров, използването на този вид превозни средства бъде от полза и за развитието на социалните услуги в общината. Със закупуването на електромобили ще се отвори възможност за увеличаване капацитета на „Домашен социален патронаж“, смята още председателят на "Да за Димитровград".

Стефан Димитров изрази увереност, че колегите му в Общински съвет – Димитровград ще подкрепят докладната, за да се даде възможност повече нуждаещи се да бъдат обхванати от услугата „Домашен социален патронаж“. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини