Григор Димитров и Давид Гофен излизат на корта като съперници и съотборници

Григор Димитров ще се изправи днес срещу Давид Гофен в четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. След това двамата трябва да излязат на корта и като съотборници в надпреварата на двойки, където също достигнаха до финалната осмица.

Димитров и Гофен ще открият програмата на централния корт "Рание III" в 12.00 часа. Белгиецът е един от най-честите съперници на българина, като днешният двубой ще бъде осми помежду им в турнирите на АТП и втори за сезона след полуфиналния сблъсък в Ротердам през февруари.

Мачът в Холандия приключи само след един сет игра, след като нелепа контузия принуди Гофен да се откаже. Той се удари с топката в окото и не успя да продължи, което му донесе трета поредна и общо шеста загуба срещу Димитров.

Преди това световният №5 записа две победи във финалите на АТП в Лондон през ноември - 6:0, 6:2 в груповата фаза и 7:5, 4:6, 6:3 в мача за титлата. Единствената победа на белгиеца беше в Ротердам през 2017 г. - 6:4, 1:6, 6:3 в четвъртфиналите.

Те се срещнаха още два пъти през миналата година. Димитров спечели със 7:5, 6:4 във финала в София и с 6:3, 6:2, 6:4 в четвъртфиналите на Australian Open.

Другата победа на българина е от третия кръг на US Open през 2014 г. - 0:6, 6:3, 6:4, 6:1. Те имат и три срещи в турнирите от сериите "Чаланджър" и "Фючърс", като всичките са спечелени от Димитров.

Досега обаче двамата никога не са се срещали на червен кортове. Белгиецът традиционно играе много силно на тази настилка, a преди година стигна до полуфиналите в Монте Карло, където беше спрян от Краля на клея Рафаел Надал.

По пътя към четвъртфиналите тази година белгиецът победи гръцкия талант Стефанос Циципас със 7:6 (4), 7:5 и поставения под №11 Роберто Баутиста Агут от Испания с 6:4, 7:5.

Димитров премина през два много трудни мача, в които направи обрат след загубен първи сет - 3:6, 6:2, 6:4 срещу френския квалификант Пиер-Юг Ербер и 4:6, 6:3, 6:4 срещу германеца Филип Колшрайбер. Това му осигури първи четвъртфинал на червени кортове от две години насам.

Българският тенисист има две загуби в досегашните си два четвъртфинала в Монте Карло - от Надал при дебюта си през 2013 г. и от Гаел Монфис през 2015 г. Той само веднъж е достигал до финалната четворка на турнир от сериите "Мастърс" на червени кортове - в Рим през 2014 г.

Победителят от осмия сблъсък между Димитров и Гофен ще се бори за място във финала в Монте Карло с Надал или Доминик Тийм, който през миналия сезон нанесе единствената загуба на червени кортове на световния №1.

Другите два четвъртфинала противопоставят Марин Чилич срещу Кей Нишикори и Александър Зверев срещу Ришар Гаске.

Ако не се откажат от турнира на двойки, около 15.00 часа Димитров и Гофен ще трябва да излязат на втория по големина корт - "Принцовете", за да се изправят срещу поставените под №3 Оливер Марах от Австрия и Мате Павич от Хърватия в спор за място в полуфиналите.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини