Неда Антонова и Румен Леонидов представиха "Първият след Бога" в Асеновград

Изображение 1 от 4

    Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга "Първият след Бога - любовта и смъртта на Васил Левски". Заедно с акад. Румен Леонидов тя се срещна с асеновградски читатели във фоайето на градската библиотека "Паисий Хилендарски".

    "Първият след Бога“ е роман за Васил Левски, за обречената му любов към една жена. Това е задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу него. Това е разказ за българския Апостол, изправил се съвършено сам срещу интересите на две империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка", пише в анотацията акад. Леонидов, който е редактор на изданието на "Факел". И още: "Вече 144 години историците не ни дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България.

    Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други?

    Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?

    Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“?

    Васил Левски не е убиец!

    Това не само твърди, но и доказва писателката Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга."

    Последните книги на Неда Андонова за „Царица Елеонора Българска“, „Съвършената Стойна Преподобна“ и „Неговата любима“, за Венета и Христо Ботев, се радват на сериозен успех. Част от творчеството й е преведено на руски, френски, полски и чешки. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата „Златен меч“. В момента подготвя за печат книга за Паисий Хилендарски. Тя също скоро ще бъде представена на асеновградчани.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини