Осем храни, които никога да не купувате

Напоследък все повече хора започват да водят здравословен начин на живот и да се замислят какво слагат в тялото си. Вече знаем, че трябва да избягваме чипс, газирани напитки и сладкиши. Въпреки това дори храни, които изглеждат безобидни, всъщност могат да бъдат наистина вредни за организма ни, така че е важно да преосмислим това, което сме сигурни, че знаем за здравословната храна. Ето 8 храни, от които да се пазите.

1. Рачешки ролца Това е популярна и евтина съставка в много салати, но за съжаление тя няма нищо общо с раците, с изключение на името. Рачешките ролца се състоят от пюре от филе от бяла риба, която понякога е заменена с глутен, скорбяла или белтъчини. Това, което никога не се замества, е огромно количество захар, ароматизатори, оцветители и усилватели на вкуса, включително MSG, което предизвиква пристрастяване. С изключение на очевидната вреда да станете с наднормено тегло от хранителни добавки, съществува и скритият риск от хранително отравяне. Рачешките ролца се продават не само замразени, но и охладени. Така съществува сериозен риск правилата за съхранение на този продукт да се нарушават често.

2. Вакуумирана риба Въпреки че подобна риба е много вкусна, тя има много голям недостатък - много кратък срок на годност. Ето защо единственият начин да я задържите за по-дълго в пластмасови опаковки е да я поставите в мазнина. Ако рибата се държи в саламура, има шанс да се добави хексаметилентетрамин. Това химично вещество е забранено в много страни.

3. Пушена храна Пушените храни също са много популярни в цял свят. Но те също са причина за много дебати относно това, че увреждат здравето. Има традиционни методи за опушване, които работят като естествен консервант и могат да удължат срока на годност, а след това има по-евтини методи, наречени "течен дим", които наистина са съмнителни. Вредните химикали с усилватели на вкуса, феноли и формалдехид често не се споменават в опаковката. Освен това, остарялата храна често е скрита от вкуса. Ако просто не можете да устоите на вкуса на парче пушено пиле или риба, изберете продуктите с признаци на естествени методи на опушване - маркер на хартия, маркировка на резба или друг тип маркировка върху продуктите.

4. Желирани мечета Толкова ярки и ароматни, мечетата са много популярни сред децата и възрастните. Въпреки това, съставките на съвременните желирани мечета често са далеч от класиката. Естественият пектин често се замества с желатин от прасета, а красивите цветове се правят със синтетични овкусители и оцветяване. Освен това някои производители използват серен диоксид като консервант и не го споменават винаги на опаковката. Той може да предизвика алергия при високи дози.

5. Корнфлейкс Корнфлейксът е много популярен в много страни и е представена като "здравословна" закуска. Въпреки това, съставките и начина на правене може да ви даде ясно разбиране, че всички причини, подкрепящи ползите от тях, не са нищо друго освен маркетингов трик. След пържене на корнфлейкса всички витамини изчезват от царевичното брашно. Захарта, маслото, което се използва за пържене на корнфлейкса, и консервантите не са полезни за вашето тяло. Освен това, те могат да доведат до увеличаване на теглото, ако ги ядете редовно.

6. Черни маслини  Това е една от най-спорните храни в нашия списък. Едно нещо е ясно: в света няма напълно черни маслини. Зрелите маслини обикновено имат тъмно виолетов или кафяв цвят. Черните маслини в кутиите са зелени маслини, боядисани със специални хранителни вещества - повечето, от които с железен глюконат. Това не е опасно в малки количества, но определено няма нищо полезно в тази храна.

7. Сладкиши с глазура Свикнали сме да свързваме думата "глазура" с нещо шоколадово, лъскаво и вкусно. Какао, масло, мляко и захар - това е стандартният списък на съставките за шоколадова глазура. Въпреки това, производителите често използват различен вид глазура за покриване на бисквити, бонбони и желе. Тя изглежда много по-добре и цветовете са красиви, но съставките, използвани за да се направи, са много вредни.

8. Грозде Това е друга храна, която има много кратък срок на годност. Гроздето трябва да се консумира веднага след като го вземете. Разбира се, производителите и супермаркетите не харесват това, затова се опитват да удължат срока на годност и да подобрят външния вид на продукта, като използват антиоксиданти. Така че, ако купите грозде, което не се разваля в рамките на няколко дни, това означава, че е преминало химическо третиране.

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини