Откриха нов вид райски птици със супер черни пера

Изображение 1 от 2

    Орнитолози класифицираха райската птица Vogelkop като отделен вид, след като откриха различия между нея и обикновената райска птица.

    Райските птици са известни със супер черните си пера, поглъщащи почти изцяло светлината, и характерния брачен танц на мъжкия. Сега учени откриват, че се касае за два отделни вида.

    В продължение на години, хората бъркаха вида Vogelkop с широкоразпространените обикновени райски птици.

    Оказва се, обаче, че техният брачен танц, звуците, които издават, и външният вид са различни.

    И двата вида птици са характерни за Нова Гвинея, но Vogelkop обитават единствено най-западните части на страната, или региона Вогелкоп.

    След като анализирали записи на поведението на птиците Vogelkop, учените заключили, че се касае за различен вид от обикновените райски птици.

    Формата на разгърната опашка бил различен, брачният танц на мъжките също се отличавал, стъпките му били по-гладки, вместо отскачащи.

    Новият вид е открит в рамките на образователна инициатива на Университета Корнел, чиято цел е да документира и защити райските птици и естествения им хабитат, както и останалата част от биоразнообразието в Нова Гвинея, една от най-големите незасегнати от човека тропически територии на планетата.

    Райските птици са известни със супер черните си пера, поглъщащи 99.95% от пряката слънчева светлина.

    Според учените от Харвардския университет тази им способност се дължи по-скоро на структурата на перата, отколкото на пигментацията.

    Но каква е целта на изключително тъмните им пера? Със сигурност бихме могли да изключим камуфлажа. Отговорът е: секс. Наситеността на перата на мъжките, прави околните цветове още по-впечатляващи.

    При избора на брачен партньор, женските екземпляри очевидно предпочитат мъжки със супер черно оперение.

    Според учените супер черните пера и уникалната им микроскопична структура биха могли да послужат като вдъхновение за по-добри соларни панели или нов вид текстил.

    Източник: futurity.org

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини