Ардинци посетиха къщата на Ататюрк в Солун

Над 40 души от Ардино посетиха Балканите с маршрут Гоце Делчев, Драма, Солун, Кавала, Кешан. По време на тридневната екскурзия ардинчани имаха възможност да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на Гърция, Сред групата бе и кмета на общината Ресми Мурад.
Посещението бе наситено с много впечатления, особено в гръцкия град Солун. Там ардинчани успяха не само да разгледат най-забележителните му места, но и добиха много по-добра представа за Гърция като страна, бит и култура. Обзорната програма започна с посещение на родната къща-музей на основателя на модерна Турция – Мустафа Кемал Ататюрк, който е роден тук през пролетта на 1881 година. Продължи с посещение на акропола на Солун с впечатляващи крепостни стени, откъдето се разкрива прекрасна гледка към Солун и Термическия залив. Следващата забележителност, която бе включена в програмата на групата бе Бялата кула, която се намира на брега на Егейско море. Тя е символ на града, построена през 15-ти век от султан Сюлейман Великолепни. Интерес предизвика и паметникът на Александър Македонски, който също се намира на брега на Егейско море. Групата посети и 13-метровата скулптура на чадърите на крайбрежната улица. Кулминацията на деня бе разходка с пиратския кораб „Арабела“ по Егейско море.
Групата изказва най-искрени благодарности на кърджалийския туроператор „Детелина“ с шофьори Юзкан Хайрула и Сердар Метин за комфортното и безаварийно пътуване.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини