Тръмп възхитен от мерките срещу миграцията на Макрон

Доналд Тръмп приветства мерките, въведени във Франция за борба с "безконтролната имиграция". на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон във Вашингтон.

Борбата с нелегалната миграция е приоритет на Тръмп. Сред мерките, предприети откак той встъпи в длъжност са построяването на стена по границата с Мексико и разполагането там на хиляди войници.

"Взехме сериозни решения да възобновим контрола на своите граници и своя суверенитет", каза президентът. Намалихме значително незаконната имиграция, но ще я прекратим, подчерта Тръмп

Тръмп изрази възхищението си от действията на френския президент в тази посока, включително гласувания в неделя от френските депутати законопроект за овладяване на имиграцията, за ефективно право на убежище и успешна интеграция. Законопроектът предвижда съкращаване на срока за разглеждане на молбите за убежище, което ще улесни едновременно експулсирането на хората, получили отказ, и приемането на одобрените.

По-късно американският президент Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон на първата от двете планирани по време на визитата държавни вечери.

Една от целите на визитата на Макрон във Вашингтон е да убеди Тръмп да не оттегля САЩ от иранското ядрено споразумение. Според френския президент, дори да не е идеално, то е най-добрият шанс да бъде удържан Техеран от сдобиване с ядрено оръжие. 

По време на предизборната си кампания Тръмп обеща "да скъса" текста, а след встъпването си в длъжност даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него, отбелязва Франс прес.

През последните дни Русия, Китай и Великобритания призоваха за запазване на споразумението, а в неделя Макрон повтори, че няма "план Б" да бъде спрян Иран от сдобиване с ядрено оръжие.

Макрон  призовава Тръмп засега да остави американските войски в Сирия, за да се гарантира поражението на екстремистите от "Ислямска държава".

Президентът на САЩ заяви още, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е проявил много достойно поведение и че предстоящата среща на върха между двамата ще е нещо прекрасно за целия свят. Тръмп може да се срещне с Ким в края на май или през юни.

САЩ вероятно ще постигнат търговско споразумение с Китай и че представители на двете страни ще започнат преговори след няколко дни, заяви още Тръмп.

Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини