Няма да има още арести по случая с Желяз, увери Цацаров

Започнаха консултациите между представителите на Министерство на правосъдието и САЩ във връзка с исканията за екстрадиция на Желяз Андреев и още четирима български граждани.

Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров след среща в Министерски съвет с посланика на САЩ Ерик Рубин. В срещата при премиера участва и правосъдният министър Цецка Цачева.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви: "Започнаха консултациите съобразно член 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция. Консултациите са водени от една страна от представители на Държавния департамент по правосъдие и американски прокурори и представители на Министерство на правосъдието и прокурори от ВКП. Първият резултат е налице", заяви Цацаров.

Той посочи, че съобразно действащия договор в неотложни случаи всяка от водещите страни може да поиска временно задържане за срок от 60 дни. "Към настоящия момент такова задържане е било поискано по отношение на българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. В същото време на същите основания за още 4 български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение". 

По думите на Цацаров американската страна ще приеме, че случаят с Желяз Андреев и останалите български граждани не е неотложен. Няма да се пристъпва към арести.

Цацаров коментира, че в определен срок при така направените вече искания, би следвало да пристигнат и искания за екстрадиция по същество със съответни придружаващи документи. "За да сме съвсем открити пред американската страна, както в хода на консултациите, които са водени чрез видеоконференция, така и днес в разговорите изложихме всички свои съображения. Юридическите съображения са свързани с това, че по наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата. Казано по друг начин липсват изискуаемата по договора и съобразно закона за европейската заповед за арест двойна наказуемост. Липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат предавани български граждани", категоричен бе главният прокурор.

Той бе категоричен, че ясно сме посочили, че шансове исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд са минимални.

По думите му от страна на посланика на САЩ е налице разбиране и съвсем конструктивно отношение.

Главният прокурор уточни, че България не поставя под каквото и да съмнение договора за екстрадиция със САЩ, "но смятаме, че българските граждани трябва да бъдат максимално защитени" от българското правосъдие.

Темата коментира и правосъдният министър Цецка Цачева. Тя заяви, че на 22 и 23 май тази година, в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, в София ще се проведе среща във формат ЕС - САЩ. Европейският съюз ще бъде представен от министрите на вътрешните работи и правосъдието. От САЩ се очаква в София да пристигне главният прокурор, който е и ръководител на Департамента по правосъдие.

"Удължаваме контактите, консултациите и диалога, така че да не се стигне до изпълнение на договора за екстрадиция, по причини, които главният прокурор вече сподели", заяви Цачева.

"Считаме, че няма неотложност. Очакваме, след като вече има разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест", допълни правосъдният министър.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини