Може да се окаже опасно да си журналист в България. Доклад на Репортери без граници

Пореден срив на страната ни в индекса за свобода на пресата, отчита годишният доклад на "Репортери без граници" за 2018 година.

В класацията за 2018 година България пада с две позиции в сравнение с 2017 година, достигайки до 111-о място в индекса за свобода на пресата.

Според данни от доклада на "Репортери без граници" по този показател България се нарежда на най-ниско място сред всички страни членки на ЕС. Индексът ни за свобода на пресата ни поставя и под всички останали страни от Западните Балкани.

Често криминални групировки извършват физически атаки и смъртни заплахи срещу журналисти, се посочва в доклада. Документът отчита и че страната ни, която е ротационен председател на Съвета на ЕС и която е на дъното в ЕС в индекса за свобода на пресата, се е сринала с цели 75 позиции от 2006 година насам, когато България беше на 36-а позиция в класацията.

Докладът за България е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана".  

"Въпреки че настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС (до края на месец юни 2018 година) България е с най-нисък индекс от всички страни членки, страната е и с по-нисък индекс от всичките страни от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС", пише в доклада.

От "Репортери без граници" виждат в България корупция, както и широко разпространени тайни споразумения между медиите, политиците и олигарси.

"Най-прословутото олицетворение на това анормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на разузнаването в България и собственик на "New Bulgarian Media Group", пише още в доклада. Групата на Пеевски притежавала 6 вестника и контролирала близо 80% от разпространението на печатни медии у нас според доклада.

Разпределението на средствата от ЕС към медиите от страна на правителството се извършва без каквато и да е прозрачност,  констатират"Репортери без граници". Това подкопавало медиите, но улеснявало правителството при въздържането от отразяване на определени новини, както и за прикриването на проблематични истории като цяло.

"Може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България", констатира докладът. Заплахите и атаките срещу журналистите в страната са се засили през последните месеци, посочва се още.

Докладът на "Репортери без граници" установява влошаване на медийната среда в Европа като цяло.

"Традиционно безопасната среда за журналисти в Европа започна да се влошава", пише в доклада.

Крайно притеснителни са двете убийства на журналисти, които разтърсиха Стария континент - в Малта (Дафне Галиция) и Словакия (Ян Куциак).

Тези събития са тревожни и регистрират спад в демократичните процеси в Европа. "Дори страните в горната част на индекса за свобода на пресата са засегнати от този тревожен климат", констатират от "Репортери без граници".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини