Смъртта на жена в столична болница е от сърдечно нарушение, не заради неплатена клапа

83-годишната жена, починала в столична болница, била приета в тежко състояние. Това заяви пред NOVA проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина”.


Директорът на болницата проф. Генчо Начев каза пред "24 часа", че жената е починала, защото е била тежко болна. Тя лежала в болницата и очаквала сърдечна клапа, но никой не е искал доплащане от нея. Това са хора в тежко състояние и точно затова им се поставя клапа, а не се пристъпва към конвенционална хирургия. Много от тях умират и не могат да дочакат клапа", каза той.  Ритъмно нарушение на сърцето посочи професорът като вероятна причина за смъртта. 

„Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние”, заяви проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина”.

Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени на клапите обаче не държим на склад такива клапи”, заяви проф. Джоргова. Това било причината да чакат фирма да ги снабди.

Проф. Джоргова заявява, че въпросът е изключително сложен и тежък. "Пациентите ни са възрастни, болни хора, те затова подлежат на тази процедура - интервенционално поставяне на аортна клапа, тъй като са с тежки противопоказания за стандартната хирургия. В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят. Това са пенсионери, обикновено няма откъде да ги намерят. Даже да започнат да търсят от роднини, познати, това изисква време, а те време нямат и разчитат на нашата бърза реакция”, заяви проф. Джоргова.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини