Алековци демонстрираха какво е да си радиолюбител

Изображение 1 от 6

    Презентация на клуб „Млад радиолюбител“ към ОУ „Алеко Константинов“ се проведе в планетариум "Джордано Бруно". Учениците предствавиха пред своите съученици от общинските училища как е възникнала идеята за създаване на подобен клуб и с какви дейности са се занимавали.

    Ръководителят на клуба Георги Гочев разказа какво представлява хобито радиолюбител, какво е необходимо за да започнеш да слушаш световния радиоефир, и какво още е необходимо да развиеш като знания и умения. С фронтална демонстрация се показа нагледно как се разпространяват радиовълните и как можем да ги регистрираме. Н

    Показани бяха и фотоси, излъчени от международната космическа станция и приети с радиостанцията на клуба по случай Деня ня космонавтиата. Директорът на Планетариума Димитър Кокотанеков презентира въпроси от астрономията, необходими за осъществаване на радиовръзки чрез сателити.

    Особено внимание бе обърнато на предстоящото изстрелване на първия български радиолюбителски сателит и подготовката на младите радиолюбители, за да го засекат в небето. На децата особено впечатление направи преобразуването на модулиран звуков сигнал в графика, което Георги Гочев демонстрира.

    Децата изпробваха телеграфния ключ и предаваха съобщения на морзов код. В залата беше инсталирана радиостанцията на клуба и присъстващите чуха разговори на различни езици от различни точки на земното кълбо. За повече информация за дейността на клуба посетете сайта на училищната телевизия „TV-Щастливците” - tvschool.eu.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини