Черният шоколад подобрява зрението

Консумацията на големи количества шоколад може да възстанови и дори да подобри зрението, установиха американски биолози.
 
По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените.
 
Разпространението на късогледството кара учените и медиците да търсят нови методи за борбата с отслабването на зрението, които да не изискват хирургична намеса. Например, консумацията на големи количества моркови или боровинки помагат на очите по-бързо да се възстановят от различни травми, но не подобряват самото зрение.
 
Джеф Рабин и неговите колеги са решили да проверят една популярна народна теория, че консумацията на шоколада подобрява работата на очите.

За да проверят това, те са поканили около 30 души с нормално зрение и късогледство. Те са направили няколко теста преди консумацията на шоколада и след това. Учените отбелязват, че нито експериментаторите, нито участниците в опитите са знаели, какъв тип шоколад са похапнали и какво точно е проверено, което е осигурило чисти резултати.

Оказало се, че консумацията на тъмен, а не на млечен шоколад подобрява работата на очите, повишава контрастността, която се проявява особено при четенето на текст с дребен шрифт. Силата на този ефект не е била голяма, но тя не е изчезнала при всички възможни проверки. Това говори в полза на шоколада, който наистина помага на очите.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини