ЕК готова с "тройна реакция" на американските мита

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия от Европейския съюз, в интервю за неделното издание на германския в. "Франкфуртер алгемайне". На 1 май изтича срокът, който Тръмп даде за европейския внос на тези метали при старите условия. Приорите на ЕК преговорите за пълно и безсрочно отпадане на митата, но ако това не се случи, ще бъдат предприети ответни мерки. 

"Тройната реакция", по определението на ЕК включва сезиране на Световната търговска организация (СТО), мерки в подкрепа на европейските производители и налагане на мита за американски стоки, включително изделия на американския стоманодобив, портокалов сок, дънки, уиски и мотоциклети "Харлей-Дейвидсън" (Harley-Davidson).

Германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла по телефона с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей, съобщи вчера говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Трите страни са подчертали готовността на ЕС да защитава търговските си интереси, ако САЩ въведат мита за европейски стоки.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини